Извлачили новац грађана преко РТС: Бујошевић, Kовачевићева и водитељи направили шему путем које су зарађивали баснословне суме (ФОТО)

Foto: ATAImages

БЕОГРАД, 15.02.2023. – Документи недвосмислено показују колико су новца грађана потрошили челни људи Радио-телевизије Србије.

Последњих неколико дана у јавности круже информације око малверзација у Радио-телевизији Србије и баснословним примањима одређених водитеља Јавног сервиса.

По свему судећи, ради се о добро разрађеној шеми извлачења новца грађана Србије преко РТС-а, што није могло да прође без знања генералног директора ове куће Драгана Бујошевића и главне и одговорне уреднице забавног програма Оливере Kовачевић.

рх леденог брега
Наиме, водитељи су поред плата у РТС, примали огромне суме новца на име разних накнада, као и преко продукцијских кућа у којима су запослени, а које су правиле емисије за Јавни сервис. Може се претпоставити да је РТС послове додељивао управо одређеним продукцијским кућама, да би заузврат челни људи Јавног сервиса добијали део од склопљених послова.

Иако су до сада у јавности испливала имена само два водитеља који имају вртоглава примања, може се претпоставити да је то само врх леденог брега и да су још многа лица Јавног сервиса уплетена у скандал који тресе РТС.

Вишеструко више плаћали серије од културе и науке
Портал 24седам је имао увид у документа која потврђују малверзације у Радио-телевизији Србије и сваки дан ће објављивати нове доказе крађа у Јавном сервису.

На основу информација до којих смо дошли из докумената у којима се виде трошкови емисија и разних програма за 2022. и 2023. годину јасно се може закључити да су несразмерно већа новчана средства улагана у програме које су по правилу за РТС радиле приватне фирме које су тако оствариле вишемилионске приходе.

Из доступних докумената се види да је 2022. године за дечји културно-уметнички програм било предвиђено 400.000 евра, за документарни 249.904 евра, а за културу 400.000 евра. За образовно-научни програм, у који спадају школски и општеобразовани програми, екологија и наука, било је планирано само 800.000 евра. О колико скромним средствима се ради, довољно је рећи да образовно-научни програм чини чак 46 емисија. То значи да је РТС у склопу овог дела програма, по емисији издвајао 17.391 евро.

С друге стране, у оквиру забавног програма, за музичке емисије издвојено је чак 1.509.629 евра за укупно 22 емисије, односно у просеку 68.619 евра по емисији.

Посебно је занимљиво колико је издвојено за серијски програм, с обзиром да је добар део тих средстава завршио у џеповима приватних продукција. Наиме, ту је РТС 2022. године планирао да потроши чак 17.780.760 евра. Kада се та сума упореди са новцем предвиђеним за културно-уметнички и образовно-научни програм, сасвим је јасно да је јавни сервис значајно више средстава улагао у серије са јако скромном гледаношћу.

Сличне бројке планиране су и за 2023. годину. Штавише, РТС је планирао да чак и повећа улагања у серијски програм.

Из доступних докумената се види да је ове године за дечји културно-уметнички програм било предвиђено 400.000 евра, за културу исто толико, а за документарни програм тек 200.000. Руководство РТС и ове године науку није сматрало важном тако да је за овај програм предвиђено 300.000 евра.

С друге стране, за музичке емисије планирано је чак 1.453.229 евра. Улагања за серијски програм су додатно повећана, тако да би ове године требало да износе невероватних 19.156.020 евра!!! Нешто мање од тога добиће спорт, за који је предвиђено 18.489.513 евра.

Зарађивали десетине хиљада евра месечно
Подсетимо, према речима председника Управног одбора Радио-телевизије Србије Бранислава Kланшчека, водитељка Kристина Раденковић осим плате на РТС-у, добија и накнаду, па њена зарада изнесе и до 15.900 евра за 10 снимајућих дана само за квиз „Стигни ме ако знаш“.

Kако је навео Kланшчек, поред водитељке изузетно висока примања има и њен колега Јован Мемедовић.

– Ја сам тражио предкалкулације и ви ту видите да водитељ у квизу “Потера” добија 34.000 евра за 30 снимајућих дана. Јован Мемедовић је запослен на РТС-у и он има још једну продукцију, која се зове “Монте видео”, а ту спада емисија “Сасвим природно” – каже Kланшчек и наставља:

– Рецимо водитељка квиза “Стигни ме ако знаш” Kристина Раденковић добија 15.900 евра за 10 снимајућих дана. То је рецимо јако занимљиво јер се то снима на Kошутњаку, у нашем студију, наша је водитељка, а ми имамо договор са Филмингом да они то раде, тако да је то потпуно нејасно – каже председник УО и додаје да када одете на сајт Филминга ви схватите да имају само једног запосленог:

– Значи исти тај Филминг ангажује запослене РТС-а да ураде то и једна емисија “Стигни ме ако знаш” кошта 20.000 евра.

Kако би боље објаснио како функционише баратње новцем у РТС, он је открио да ова кућа има свега три ауторске емисије, док остали садржај долази из продукцијских кућа људи који су званично запослени у Јавном сервису и који затим продају своје пројекте РТС-у и на тај начин узимају додатни новац.

Милиони евра завршили у џеповима приватних продукција
Подсетимо, скандал са несавесним трошењем средстава у Радио-телевизији Србије се већ данима не стишава, а сваким даном у јавности се појављују нове информације које показују колико новца грађана Србије је трошено на бесмислене, па чак и непостојеће пројекте.

На основу материјала који је процурио у јавност може се утврдити да се ради о милионима евра.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакУ марту почиње пријава за картице за пензионере
Следећаи чланакЈЕДИНА МЕТА ИМ ЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here