Виноградари из Мађарске посетили Црвенку

Фото: Qmedia

Црвенка, 20.02.2023. – Виноградари и представници локалне самоуправе из мађарског места Ђуркањ посетили су Црвенку. Ово је била узвратна посета, с обзиром да су виноградари из Црвенке прошле јесени били у Мађарској. Гости су најпре посетили домаћинство Мирка Марића, који им је пожелео добродошлицу и који их је упознао са процесом производње у сопственој винарији. Затим су посетили компанију „Сигма“, како би чули нешто више о самом процесу добијања натријум хипохлорита. Незаобилазни део посете били су вински подруми, тачније два подрума које користе и које одржавају чланови Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“. На крају посете, приређен је ручак за госте у подруму поред винограда Радета Пупавца. Председник Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“ из Црвенке, Мирко Марић, захвалио је гостима на посети и истакао је да су њихова искуства драгоцена када је у питању будуће деловање у правцу побољшања стања у виноградарству:

„Када је о нашим утисцима реч, они су веома повољни. Са друге стране, гости су одушевљени потенцијалом виноградарства на нашем простору. Они су из места које има близу две хиљаде становника, а преко сто винарија, те сама та чињеница говори у прилог њиховој вредноћи и предузимљивости. Ми, са друге стране, имамо три или четири винарије, те читаво искуство које су нам они пренели је злата вредно“.

Прилику да поздрави госте, испред локалне самоуправе, имао је заменик председника општине Кула, Карољ Валка, који је изразио наду да је ово почетак једне лепе и обострано срдачне сарадње:

„Верујем да је ово почетак једне лепе сарадње. Мислим да наши винари могу доста да науче од гостију из Мађарске, тако да сматрам да ово све треба сачувати, јер је то историја нашег поднебља и, како смо могли видети, ти подруми су у здравом стању, само треба да их дотерамо и пренаменимо. Посао око подрума је важан, како за Црвенку, тако и за општину Кула у целини, а они сами су одлично место за дружење, разоноду и туризам“.

Ова посета има и незаобилазан туристички аспект, а, када је управо тај аспект у питању, директор Туристичке организације општине Кула, Владимир Станковић, нагласио је да је ово велика развојна и туристичка шанса, с обзиром да је рад гостију из Мађарске одличан пример добре праксе када је виноградарство у питању:

„Ово је један леп пример позитивне праксе и сарадње удружења „Стари подруми“ са удружењима из Мађарске, где нам они, на свом примеру, показују како су достигли тај ниво винске културе, односно да се код њих, у једном месту од пар хиљада становника налази преко сто винарија и, фактички, нам приближавају европске фондове и већ је договорена нека сарадња између наших виноградара и њихових удружења у циљу заједничке перцепције и заједничких конкурса према европским фондовима.“

У месту Ђуркањ, које броји неколико хиљада становника, има више од 100 винарија. Рад, труд и залагање створили су од овог места својеврсну винску оазу и позитиван пример  како треба приступити овом послу. Са друге стране, Црвенка има богату прошлост производње вина. Иако данас нема много функционалних винских подрума и домаћина који производе вино, одређених позитивних помака има, те итекако има разлога за позитивно размишљање у правцу евентуалне будуће експанзије производње вина у најслађем селу у срцу Бачке.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакИмовина Кварка вредна 106 милиона динара понуђена на продају

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here