Данас је Међународни дан матерњег језика

Foto: vrsaconline.com

СРБИЈА, 21.02.2023. – Данас се обележава Међународни дан матерњег језика. Вођена идејом да посредством још једног међународноправног акта, посвећеног заштити и унапређењу мањинских језика, допринесе заштити и очувању мултикултурализма и вишејезичности у Србији и Европи, Република Србија је 2006. године приступила Европској повељи о регионалним или мањинским језицима Савета Европе. Ратификацијом Повеље Србија се обавезала да штити све мањинске језике који се традиционално користе на нашој територији.

Мањински језици користе се у образовању, медијима, управним и судским поступцима, економском, друштвеном и културном животу.

У Републици Србији је у службеној употреби, поред српског језика, још 12 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, буњевачки, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) а, осим тога, влашки и ромски језик су у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Генерална скупштина УНЕСКО 1999. године прогласила је 21. фебруар за Међународни дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен зa званични.

Извор: РТС

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакДанас исплата редовних и привремених накнада

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here