Tartományi támogatás a nemzeti tanácsoknak

Fotó: magyarszó

ÚJVIDÉK, 2023.02.21. – 61,6 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a nemzeti tanácsok munkáját. A támogatásról szóló szerződéseket 17 Vajdaságban működő kisebbségi önkormányzat képviselője írta alá.

Az odaítélt források a nemzeti tanácsok állandó költségeinek és rendszeres tevékenységeinek a társfinanszírozására szolgál.

Szakállas Zsolt, tartományi nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár:

Ezekből az eszközökből ők elsősorban az intézményt tartják fönt, de ugyanúgy projekteket is támogatnak. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy az anyagiakon kívül különféle konzultációs folyamatokat is lefolytassunk ezekkel a nemzeti tanácsokkal, mivel ezáltal tudjuk még jobban és erőteljesebben érvényesíteni a kisebbségi jogokat a tartomány területén.

A tartományi kormánytól a Magyar Nemzeti Tanács kapta a legnagyobb támogatást, mintegy 23,5 millió dinárt.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács:

Nagyon fontos az, hogy mi a Magyar Nemzeti Tanácson belül azt láttuk, hogy rendszeresen érkeztek meg ezek a támogatások a tartomány részéről a tavalyi évben. Ez kiemelten fontos mindenki számára, hiszen így könnyebben tudunk tervezni, és azt tudom mondani, hogy ahogy a tavalyi évben és a korábbi években is felelősségteljesen költöttük az eszközöket, illetve a pénzt, ugyanúgy ebben az évben is és a jövőben is így fogjuk tenni.

A támogatást az év folyamán négy részben utalják át a nemzeti tanácsoknak.

Suzana Kujundžić Ostojić, elnök, Bunyevác Nemzeti Tanács:

A tartománytól kapott eszközök a nemzeti tanács költségvetésének körülbelül a 15 százalékát teszik ki. Ebben az évben, akárcsak az előzőekben az oktatásra, a kultúrára, valamint a hivatalos írás- és nyelvhasználatra használjuk fel az eszközöket.

Az odaítélt összegek nagyságában évek óta nincs változás. A nemzeti tanácsok képviselői rámutattak, hogy a jelenlegi eszközökből nem tudják lefedni működésüket. A tartományi kormány részéről elhangzott, hogy keresik a lehetőségeket, hogy az év folyamán növeljék a támogatást, költségvetés-kiegészítés vagy változtatás által.

Forrás: RTV

Претходни чланак„Јафа“ из Црвенке на Међународном сајму у Дубаију
Следећаи чланакУ недељу концерт у сивачком Дому културе

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here