Значајни успеси ученика Школе за основно музичко образовање

Фото: ШОМО Кула

КУЛА, 06.03.2023. – Ученици Школе за основно музичко образовање у Кули у кратком временском периоду освојили су завидан број награда. Од 25. фебруара до 6. марта освојено је чак дванаест награда – десет првих и две друге. Директорка школе, Верица Ожеговић, истакла је и похвалила ученике који су у претходном периоду школу представили у најбољем могућем светлу и изразила је велико задовољство због постигнутих успеха.

,,25. фебруара је први ученик, Богдан Кулеба, са дувачког одсека, отишао на такмичење мимо школе, у Београд. Он је освојио високу другу награду, након чега су уследила и друга такмичења и до 6. марта освојено је укупно дванаест награда, од тога десет првих и две друге награде. Двоје деце из  издвојеног одељења у Црвенки, Калина Драгичевић и Владимир Милованчев, били су до сада на три клавирска такмичења, два у Београду и једно у Бачкој Паланци. Калина је са свих донела прву награду. Владимир је донео две прве и једну другу награду. Остала деца су са трзачког одсека, нека из издвојеног одељења у Руском Крстуру, а нека из Куле. Дечак који је први пут  изашао на такмичење, Алекса Мацавара, на 18. Фестивалу војвођанске тамбуре у  Ади добио је прву  награду.  Дечаци који су успешни  већ  три  године уназад, Алексеј Кондић и Андрија Дацешен, освојили су прве награде на истом такмичењу, као и два сјајна дечака из издвојеног одељења у Руском Крстуру, Иван Фејди и Иван Планчак“.

Директорка је најавила и одржавање музичко-сценског игроказа ,,Снови у љуљашци“, чија премијера ће бити одржана 11. марта у 19  часова, у позоришту у Црвенки, а прву репризу публика ће моћи да погледа 17. марта у позоришној сали Културног центра у Кули.

,,Осим деце која су  натпросечно даровита и која су већ имала прилику да изађу на такмичења или су ове године први пут  освојили своје награде, постоје и деца која нису толико даровита, а опет су музикална на свој начин и сада се отворила феноменална прилика да учествују у пројекту за који смо још увек у фази  припрема јер је премијера ове суботе у Црвенки. Реч је о музичко-сценском игроказу, римејку, будући да је исто дело рађено пре скоро 50 година. Тада су га изводила деца из драмске групе позоришта у Црвенки. Први црвеначком Дому културе постојала је  литерарна секција и практично су деца писала текстове који су после ушли у игроказ као драмска радња и њима је у томе помагао Петко  Зорић. Поред тога, песме су писали тадашњи црвеначки песници, који су писали поезију за децу – Драган Јовановић-Јод, Милан Мрдаљ-Мрђа и Зоран Ђумић-Вања. Главни аранжери и они који су записивали мелодије су наши наставници, Мирон Сивч и Мирко Прегун, наставници издвојеног одељења у Црвенки. У школском оркестру свирају наставник виолине, Љиљана Барна Никитовић, бас гитару свира наставник тамбуре, Владимир Међеши, на кларинеру  и саксофону свира наставник  кларинета, Јарослав Кулеба, за клавиром је Мирко Прегун, а диригује Мирон Сивч. Све што се тицало хорске приче и припреме наше деце спремила је наставник солфеђа, Татјана Кнежевић. Имамо 34. деце, од тога 24 девојчице и 10 дечака, који у двогласу изводе песме које су записали црвеначки песници још тада, пре пола века“.

Она је исказала захвалност онима који су учествовали у припреми овог пројекта, као и Општини Кула без чије подршке он не би могао да буде реализован.

,,Највише бих се захвалила Цвијети Јовановић Мучалици и Зорану Радуловићу, који раде драмски део приче, посебно Цвијети  чији је отац био господин Драган Јовановић,  и која је из личних и емотивних разлога желела да оживи тај музичко-сценски игроказ. Овом приликом најављујем премијеру у Црвенки, 11. марта у 19 часова, а прва реприза ће бити 17. марта у позоришној сали Културног центра у Кули. Цео пројекат је, наравно, финансијски подржала општина Кула, без  чије подршке не бисмо могли да реализујемо овај фантастичан пројекат“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакСПОРТ: „Хајдук“ убележио победу, рукометаши половично успешни
Следећаи чланакGoga Zsolt továbbra is a Népkör MMK elnöke

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here