Данас славимо 8. март – Дан жена

Фото: Qmedia

СРБИЈА, 08.03.2023. – Сваке године, свуда у свету, 8. март обележава се као Дан жена. То је дан када су се жене избориле за равноправност, како би наше и будуће генерације жена живеле боље.

Први Дан жена обележен је 1909. године у Сједињеним Америчким Државама, али сама идеја о овом дану је дошла много раније. Први протести жена догодили су се давне 1857. године у Њујорку. Жене запослене у текстилној индустрији су изашле на улице и јавно демонстрирале због лоших радних услова и ниских плата. Један од најпознатијих и најупечатљивијих протеста је био 1908. године када је 15.000 жена марширало улицама Њујорка захтевајући боље плате, краће радно време и право гласа.

Данас, када се жене и даље суочавају са многобројним проблемима у друштву, дискриминацијом на послу и мањком равноправности, овај дан је и више него битан. У многим земљама се више не обележава само 8. март, већ цео март месец. Славе се жене које су промениле историју и које су допринеле да данас живимо боље, али и све остале жене на овом свету – мајке, баке, тетке, комшинице, мале, велике, тихе, гласне – различите, а једнаке. У данашње време многе светске компаније запошљавају све више жена, мењају се закони у корист жена, жене имају право на глас, право да буду шта год желе и да раде шта год желе, имају право да буду жене. У току месеца марта фокус је на психичком и физичком здрављу жена, па се тако многе компаније одлучују да обезбеде женама бесплатне здравствене прегледе, консултације и интервенције.

Извор: РТВ

Претходни чланак„Кузмјаковци“ срели Новака Ђоковића, фотографија као лепа успомена
Следећаи чланакНационални конкурс Поште Србије за предузетнице

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here