НА ТЕРИТОРИЈИ НОВОГ САДА НЕМА РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА

Foto: Gradske info

Нови Сад, 08.03.2023. – Град Нови Сад је у циљу заштите здравља људи и заштите животне средине спровео акцију уклањања радиоактивних громобрана (РАГ) на територији Града Новог Сада током 2019. године којом је уклоњено 24 радиоактивна громобрана.

Громобрани који су уклоњени су дефинисани као радиоактивни након спроведене “Студије распореда радиоактивних громобрана у граду Новом Саду“, која је била поверена Департману за физику Природно-Математичког Факултета. Студија је спроведена на основу Листе локација за проверу радиоактивности громобрана, за коју су се грађани Новог Сада, односно управници стамбених заједница могли пријавити у току 2018. године.

Све пријављене локације су узете у разматрање од стране стручних лица са Департмана за физику Природно-Математичког Факултета, упоређене са списковима о претходним уклањањима радиоактивних громобрана и на основу свих доступних информација, урађена је горе наведена студија.

У току акције уклањања РАГ, а на основу Студије, громобрани који су били на парцелама привредних субјеката пријављени су Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије – сектор Инспекције да изврши хитан инспекцијски надзор и наложи уклањање РАГ.

Сви радиоактивни громобрани са територије Града Новог Сада су уклољени.

Извор: Градске инфо

Претходни чланакДом здравља Кула организује превентивне прегледе у Липару
Следећаи чланакMegkezdődött a Szülőföldön magyarul támogatások kifizetése

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here