Данас је светски дан бубрега

Izvor: Zavod za javno zdravlje

СРБИЈА, 09.03.2023. – Овогодишња кампања обележавања Светског дана бубрега је праћена слоганом „Припремамо се за неочекивано, подржавамо рањиве и подиже свест о значају адекватне припреме здравствених служби и пацијената са хроничним незаразним болестима, посебно бубрежним, за све изазове које са собом носе могуће катастрофе.

Различити катастрофални догађаји, било локални (земљотрес, поплаве, рат, екстремне временске прилике) или глобални (пандемија KОВИД-19) утичу на услове живота узрокујући многобројне последице по здравље и живот људи. Овим поремећајима су посебно погођене особе са хроничним болестима, од којих бубрежни болесници чине више од 850 милиона људи широм света, због отежаног приступа одговарајућим дијагностичким услугама, лечењу и нези.

Познато је да су хроничне незаразне болести водећи узроци смрти и инвалидитета широм света. У ванредним ситуацијама, ове заједнице су међу најугроженијима. Пандемија КОВИД-19 је пружила јасан пример изазова са којима се суочавају системи здравствене заштите у пружању основних здравствених услуга пацијентима са хроничним незаразним болестима.

Кардиоваскуларне болести, рак, дијабетес и хронична респираторна болест су болести које се препознају као најзначајније у овој групи, иако се процењује да се 55% глобалног оптерећења хроничним незаразним болестима приписује болестима ван ове групе, као што је болест бубрега.

Извор: РТС

Претходни чланакМузичко-сценски игроказ ,,Снови у љуљашци“ у суботу у Дому културе у Црвенки
Следећаи чланакОсамнаеста генерација фудбалских судија завршила школовање

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here