Пољопривредницима потребан новац од државе због увећања трошкова

Фото: РТВ

СРБИЈА, 09.03.2023. – Пољопривредницима је хитно неопходан новац који је држава законски предвидела и то одмах, не у априлу или мају, јер почињу најважнији послови попут сетве и других пролећних радова, истакао је агроекеономиста Милан Простран.

Он је нагласио да је додатни разлог за помоћ аграру то што је овог пролећа, у односу на претходно, потребно између 20 и 25 одсто више улагања за факторе интензификације, то јест за семе, гориво, ђубриво, резервне делове и нову механизацију.

„Ове године имамо и високе камате на кредите, мада никад не саветујем пољопривреднике да их узимају, па је у том смислу боље сачекати нека боља времена“, рекао је Простран.

Напомиње и да су пролећни радови највећи инвестициони захват у аграрној земљи као што је Србија, јер треба за месец и по дана уложити огроман новац за сетву пролећних култура на око два милиона хектара, као и у прихрану око милион хектара озимих култура, а треба сачувати и воћне културе и повртартство.

Истиче да пролећни радови почињу ових дана и ратарима је новац највећи проблем, а затим и шта да посеју и на којој површини, па је важно да слушају савете стручњака, како би се снашли у овим сложеним временима.

Извор: РТВ

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакПомоћ малинарима пред нову откупну сезону

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here