Ünnepet és megemlékezést is tartottak tegnap Kúlán

Foto: Paraczki László

KÚLA, 2023.03.13. – Ünnep, mert 175 éve tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról szólt. És megemlékezés mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért.
A Szent György katolikus templomban megemlékező szentmisével kezdődött az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés, melyet Juhász György esperesplébános celebrált. Ezután a katolikus temetőben Sorok Sándor, Fogdt József, Zdráhal János és az ismeretlen vértanúk emlékoszlopánál a Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla Vegyeskórusa által csendültek fel katonadalok majd Pap Eleonóra és Futó Dávid a Petőfi Brigád Általános Iskola diákjai alkalomhoz illő irodalmi részleteket olvastak fel. Hugyik Karolina, Petőfi vers tolmácsolásával tette meghittebé az eseményt. Kozma Lívia ünnepi beszédében kihangsúlyozta, ,,Minden évben megemlékezünk a szabadságharc hőseiről, fejet hajtunk előttük, de fontos számunkra az, hogy az eszmék, vagy inkább a szellemiség hogyan hat ránk még így 175 év után is, gondolkodásunkra, hozzáállásunkra, mert mondjuk ki, igen is meghatároznak bennünket történelmünk eseményei.
Emlékezzünk az 1848-as eseményekre, tisztelettel emlegessük hőseit és kövessük példájukat. Harcoljuk meg mi is nap mint nap forradalmainkat, mert csak akkor vagyunk erősek, ha egy emberként küzdünk és közös cél vezérel bennünket. Célunk pedig megmaradni, fennmaradni, ősi hozadékainkat átadni az utó nemzedéknek.”
A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Valka Károly, Kúla alpolgármestere, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kozma Lívia, a tájékoztatási bizottság elnöke, a Népkör Magyar Művelődési Központ nevében Goga Zsolt, elnök koszorúzott. A megemlékezők a evangélikus-református temetőben Korbai Károly, a szabadságharc honvédtisztjének sírjánál is lerótták kegyeletüket ahol Papp Róbert szólt az egybegyűltekhez úgyszintén mint Szilágyi Dénes István, református lelkész.

Forrás: Qmedia

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакОтварање изложбе „Завичајна 2“ у уторак у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here