Панорама актуелности: акценат на пошумљавању и очувању екосистема

Foto: Q media

КУЛА, 15.03.2023. – Неколико тема нашло је своје место у жижи јавности на територији општине Кула. Управо из разлога добијања одговора, као и отклањања свих нејасноћа, на неколико питања, пре свега на тему комуналних делатности, одговорио је председник општине Кула, Дамјан Миљанић. Питања и одговори следе у наставку овог текста.

 

Орезивање грана код некадашњег Дома здравља у Кули изазвало је појединачне тврдње да је оно неадекватно урађено. Да ли је у питању редовна активност и каква је заиста позадина једне овакве акције?

-„Пре свега, драго ми је да је уведена ова пракса лоцирања битних тема по локалну заједницу које захтевају додатно објашњење. Лично ћу се трудити да дам што потпуније информације. Тема коју сте навели и која се ових дана појавила јесте заправо редовна активност комуналног предузећа, ЈКП „Комуналац“, које је и регистровано за те послове. Општина са тим предузећем уговара послове, а по налогу или по пријави, како грађана тако и комуналног предузећа, инспекција излази на терен, констатује шта треба да се уради и те мере се спроводе. У конкретном случају, неколико стабала је орезано, уклоњене су гране које су биле превише близу зграде, а три стабла багрема су потпуно уклоњена, зато што су својим кореном оштетила канализациону инфраструктуру и шахте. Ниједан од тих послова не обавља се тако што се препушта случају, већ је много стручних служби и људи укључено у тај процес, како би се он квалитетно одрадио и грађани треба да знају да поред тога што те послове, и на нивоу општине и на нивоу комуналног предузећа, спроводе људи који су и квалификовани за то и који се труде да ураде свој посао онако како треба. И сама политика и стратегија општине јесте повећавање пошумљености, па отприлике би могао рећи да на свако уклоњено дрво, које је уклоњено не због нечијег хира или грешке већ из оправданих разлога, заменимо са бар десет нових стабала. Сваке године, јавне површине се пошумљавају, а имали сте прилике да испратите једну такву акцију пошумљавања која је урађена на више локација у Кули. Такође, ради се и пошумљавање пољопривредних површина, то јест ливада које су изузетне за пошумљавање и ту се праве већи засади. У овој години имамо један посебан програм пошумљавања надлежног министарства, као и покрајине и општине, где је лоцирано више од 100 хектара, који ће бити пошумљени у наредном периоду, док се на јавним површинама, око зграда и паркова, сваке године раде нова пошумљавања. Нема разлога за забринутост и, како број стабала тако и површина која се пошумљава, су највећи у последњих двадесетак година и никад се више него данас није радило на томе. Да ли је то довољно – није, али, у задњих неколико година, у сваком насељеном месту, сваке године се ради ново пошумљавање. Нешто из незнања или из неких других намера, тема се приказује драматично, а ради се заправо о редовној теми, али, када је у питању екологија, можда је боље некад бити претерано драматичан, јер је то битна тема. У сваком случају, ради се озбиљно и на такав начин да нико не буде угрожен“.

Нимало пријатан догађај десио се у Сивцу. Наиме, трогодишњег дечака је изуједао пас. Да ли сте информисани о овом догађају и које све мере предузима локална самоуправа како не би долазило до оваквих немилих сцена?

-„Нажалост, до инцидента је дошло у Сивцу 7.марта. Упознат сам са њиме, а све те послове везане за зоохигијену и псе луталице заправо су у делокругу делатности комуналног предузећа, односно њене зоохигијенске службе. И поред великих напора које и ЈКП „Комуналац“ и Општина Кула спроводе свих ових година, посебно задњих неколико година када је комунално предузеће увело и бесплатно стерилисање и чиповање паса, као и смештање истих у азил, присуство паса на улицама и даље постоји. Највећу кривицу за то сносе људи, јер су већина тих паса власнички пси и, у случају који се десио, пријава није стигла ни у зоохигијену ни у полицијску станицу у Кули, али то не мења чињеницу да се одмах кренуло у реакцију. По сазнању добијеном из месне заједнице, надлежна зоохигијенска служба је изашла на терен, а пријава је стигла у полицијску станицу у Сомбор. Два дана и дан пре овог догађаја, била је контрола у Сивцу, где је пронађен један пас и смештен у азил. Ипак, десио се, дан касније, тај немили догађај. У већини случајева, власници су криви и, нажалост, иако немамо конкретне доказе, велика је вероватноћа да, ако зоохигијена у контроли непосредно након пријаве не нађе пса, је у питању пас који има власника. То не мења чињеницу да се инцидент десио, а посебно је осетљиво што је у питању дете, а нема могућности за утврђење власника пса, сем ако га ухвате и ако је чипован. Неодговорни власници нити чипују псе нити воде рачуна о њима и пуштају их на улицу. Сви ти пси долазе из нечијег дворишта, јер о њима неко очигледно не жели да брине, тако да, и поред великих напора који се већ годинама улажу у тај сектор и одличних резултата који се остварују, дешавају се овакве ситуације које су за сваку осуду, а наставићемо да улажемо додатне напоре да се ситуација побољшава, а надамо се да ће оваквих инцидената у будућности бити што мање“.

Још једна тема која је завредила пажњу овог разговора и која се спорадично провлачи током последњих година јесте квалитет воде у Липару, односно функционисање бунара у овом месту.  Појавиле су се информације да је бунар неисправан, те да ли имате неке информације о овој теми?

-„Као што сте и рекли, тема водовода и воде у Липару је озбиљна комунална тема која је, већ годинама, на дневном реду у овој општини. Ситуација коју смо, практично, донедавно имали јесте та да је водоводна мрежа доведена у доста незавидну ситуацију и да се управљање том мрежом водило на стручан и законски начин. Овог месеца биће спроведене све правне радње како би водоводна мрежа била дата на управљање комуналном предузећу, које по закону има надлежност да управља, а које, такође, има и стручне капацитете за то, а, самим тим, ће и квалитет воде бити бољи. Друга тема јесте бунар, који је делом изграђен средствима самодоприноса и  средствима из покрајине и који већ дужи низ година није у функцији. Он није у функцији не зато што је неисправан, јер је 2021. године тестиран и урађене су све потребне радње као што је хиперхлорисање које су показале да је квалитет воде добар, већ је у питању изостанак преласка надлежности са месне заједнице на комунално предузеће, због чега је било немогуће прикључити бунар на водоводну мрежу. На Општинском већу биће тачка посвећена преласку надлежности и затим ће се створити формални законски услови да се тај бунар прикључи и  да буде у функцији, што ће битно утицати на потребне количине и квалитет снабдевања водом. У Липару је, у међувремену, општина урадила и пројекат замене азбестних цеви, тако да је и та пројектна документација спремљена. Надамо се да ћемо на неким од конкурса на нивоу министарства и покрајине обезбедити средства за тај велики посао, како би се урадила комплетна нова водоводна мрежа. То је један од великих послова који је био немогућ све док ове формалне ствари нисмо завршили. Нема простора или приче да бунар, који је изграђен, он није у функцији или да је он урађен лоше. Поново ћемо урадити све неопходне тестове и анализе и надам се да ће све то бити исправно и, након тога, ће бунар бити укључен у мрежу и цео посао ће спроводити ЈКП „Комуналац“.

Извор: Q media

 

 

Претходни чланакПромоција књиге ,,Изгубљени у равници“, Жикице Милошевића, у петак у Кули
Следећаи чланакБранислав Шушница изабран за председника Српске напредне странке у Бачкој Паланци

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here