Одржана промоција другог издања књиге „Изгубљени у равници“

Фото: Qmedia

КУЛА, 20.03.2023. – У Народној библиотеци Кула одржана је промоција другог издања књиге „Изгубљени у равници“, чији су коаутори Жикица Милошевић и Милан Кузмановић. Након великог успеха првог издања, друго издање, које се нашло пред кулском читалачком публиком, садржи још више информација о још више народа који су оставили мањи или већи траг у војвођанској равници. Говорећи о самој суштини књиге, један од коаутора, Жикица Милошевић, рекао је да је она настала као плод идеје њега и Роберта Чобана да се уједине многа сазнања на која су наилазили, како на интернету, тако и у контактима уживо са људима:

„Ја сам писао неке, можда, четири стране текстова о тим неким необичним народима, да би смо мало проширили причу о људима који су живели у Војводини, а о којима има мало сазнања. У једном тренутку, Роберту Чобану је пало на памет да ми та сазнања, која су некако нестала у тим часописима и порталима, формулишемо и објединимо у једну књигу. Затим је та прва књига изашла 2017. године и она је имала дупло мање страна, али је остварила изузетно велики успех и био је веома велики одзив људи. Након тога, пало нам је на памет да направимо друго издање са неким новим сазнањима, а много људи се у међувремену јавило да каже: да, ја сам тај, моји су ови или они. Фантастичне ствари су се десиле у међувремену и  сада је пред нама друго, допуњено, издање са пуно нових сазнања и информација. Треће издање, хвала Богу, имаће неке нове нације, које у претходна два издања нисмо успели да обрадимо“.

Французи, Јермени, Грци… само су неки од народа чији је траг остао вечно записан у овој књизи. Поред Милошевића, који је био модератор на овој књижевној вечери, нешто више о својим заједницама имали су прилике да кажу Мирослав Хочак, потпредседник Европског конгреса Украјинаца, Славко Матић, представник назаренске заједнице и Владимир Мањко, представник русинске националне заједнице. Такође, присутне је поздравио и државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, др Иван Бошњак, који је знањем о историји националних заједница свог краја знатно допринео квалитету ове књижевне вечери и свеобухватне дискусије.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакДанас почиње пролеће
Следећаи чланак„Кузмјаковка“ Маша Керекеш прва на републичком такмичењу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here