Превентивни прегледи у Руском Крстуру наишли на велики одзив грађана

Фото: Qmedia

РУСКИ КРСТУР, 20.03.2023. – Након Липара, и у Руском Крстуру организовани су превентивни прегледи становништва.  Грађани су могли да провере шећер у крви и крвни притисак, а такође су рађени и ЕКГ и ултразвук стомака, као и преглед дерматолога. Акција је привукла велику пажњу становништва, те је тако шездесетак грађана одлучило да искористи могућност превентивне контроле свог здравља. Директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић, рекла је да је фокус очување и унапређење здравља становништва у малим срединама, као и стављање у први план превенције као веома битног фактора у очувању стабилног здравственог стања:

,,Од 8 часова кренули смо са превентивним специјалистичким прегледима, организовали лабораторију у којој нам је сада доступно одређивање шећера у крви, а за касније су у плану и допуне, преглед дерматолога, интернистички статус пацијената, чак и оно што је у могућности да се случајно открије приликом утврђивања притиска, срчаног рада, ЕКГ мониторинга. У основи, мислим да о утисцима пре свега треба питати грађане Руског Крстура, али за мене је награда то што сам јутрос имала велики број пацијената у својој амбуланти, пошто ја као дерматолог радим овде специјалистички преглед. Утисци су врло позитивни, слика је шаренолика што се тиче дерматолошке клиничке слике која може да се појави, и самим тим и скрининг, јер смо истовремено применили и дермоскопске прегледе. Дермоскопски прегледи ће свакако бити активни почетком маја, али сада смо покренули једну основну причу. Доступност здравствене услуге свим становницима кулске општине је сада јача, боља и стварно се трудимо да испоштујемо  сваку акцију како треба и да је спроведемо на одговарајући начин. Кренућемо се Крушчићем,  онда следе Сивац  и Црвенка и на крају Кула, с обзиром на то да су та мања места раније била запостављена и на овакав начин ми покушавамо да доступност пружања здравствене услуге буде на одговарајућем нивоу и  доступна свима. Без обзира  на то да ли су у мањим или већим местима, све јединице Дома здравља треба да раде једнако“.

Ову акцију посетили су и председник општине Кула, Дамјан Миљанић и директор филијале Републичког фонда за здравствено осигурање за Западнобачки округ, доктор Владо Бабић. Када је о овим прегледима реч, доктор Бабић је истакао да они носе са собом веома велики значај, с обзиром да они доприносе стварању боље здравствене слике становништва. Такође, похвалио је сарадњу са локалном самоуправом и Домом здравља Кула, која је обострано корисна и усмерена ка здравственој добробити становништва кулске општине:

,,Нашем Фонду припада Филијала са испоставом у Кули. Директорка и ја смо се договорили да се по селима направе овакви превентивни прегледи, где се раде ултразвук, лабораторија, дакле оно што је тренутно могуће урадити  у амбуланти, јер је сигурно да ће превентивни прегледи донети  нова сазнања о томе колико је људи болесно и од чега и да можемо да стартујемо на време и да те људе усмеримо према секундардном или  терцијарном нивоу, да могу да остваре своју здравствену заштиту. Сарадња са Домом здравља Кула је, с доласком директорке, фантастична. Сарадња са прошлим директором је била доста добра, али ова директорка има нову снагу којом жели да допринесе да се побољша здравствена заштита у општини Кула“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ четвртак 55. општинска смотра рецитовања у Крушчићу
Следећаи чланакСПОРТ: „Хајдук“ наставио победнички низ, рукометаши уписали поразе

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here