Превенција најбоља солуција у борби против рака дојке

Фото: Qmedia

Поводом 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, у Дому здравља у Кули организовани су превентивни мамографски и ултразвучни прегледи. Нешто више о броју пацијенткиња, као и о самом значају прегледа, рекла је докторка Марија Перуничић, руководилац рентгенолошког одељења у овој установи:

„Данас је укупно прегледано дванаест жена на мамографији и осамнаест жена је прегледано на ултразвуку, што значи да је укупно прегледано 30 жена, што је један леп број. Што се тиче самог интересовања жена за ове превентивне прегледе, био је такав да смо ми у прва два сата, откад смо прегледе најавили, попунили све термине. Мамографија се сматра за златни стандард, што значи да те неке прве промене у дојкама, које би говориле у смислу раног откривања карцинома, могу да се открију мамографским прегледом, па је зато битно да жене у том неком раном стадијуму дођу на преглед и да се то открије у фази када је излечиво“.

У последњих пар месеци Дом здравља Кула предузима конкретне кораке на превенцији најтежих обољења, што за директан циљ има очување здравља становништва у општини Кула. Када је, пак, о овој акцији реч, директорка Дома здравља, докторка Весна Томић, истакла је да је главни циљ подизање свести о значају борбе против рака дојке, као и то да ниједна борба није унапред изгубљена:

„Што се тиче данашњег дана, поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке, оно што је битно у целој причи јесте да смо ми покренули ту акцију овог месеца, како би смо подржали све она пацијенткиње које су се, нажалост, среле са том дијагнозом и боре се адекватно и како треба. Скрининг тестови су, у новије време, у последњих пар година примењени у читавој Србији, управо да би се смањила стопа, како морталитета, тако и морбидитета у целости, што се тиче онколошких дијагноза. Нажалост, наша земаља је  водећа што се тиче стопе смртности од рака дојке у Европи, а други у свету што није лепа информација. Зато се и боримо применом ових тестова и зато смо организовали превентивне прегледе. Одређивање прегледа се врши на конто старости пацијената, тако да смо их, на тај начин, и поделили. С обзиром на велики број пацијената који су се пријавили, ми смо решили да те акције применимо и у наредних пар месеци, о чему ће становништво бити благовремено обавештено“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакПремијера позоришне представе ,,Балада о протесту“ у суботу у Крушчићу
Следећаи чланакСПОРТ: Девет медаља за „Тао“, крајем маја европски изазов

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here