Иницијатива “Зелена столица”: Активисти покрета “Одбранимо шуме Фрушке горе” нанели су огромну штету по углед Новог Сада у домаћим и међународним оквирима

Foto: Grad Novi Sad

НОВИ САД, 24.03.2023. – Иницијатива организације цивилног друштва “Зелена столица” огласила се поводом добијања нове титуле Града, “Европског града шума”. Њихово саопштење преносимо у целости.

-Наш град, Нови Сад је 21. марта на Међународни дан понео је још једну награду и ласкаво признање “Европску град шума за 2023. годину”. Ово признање, само је још једна потврда успешног вишегодишњег рада усмереног ка областима заштите животне средине и развоја урбаних зелених површина, тј. шума. Током ове године планирана је конференција поводом обележавања 30 година од оснивања Европског шумарског института (ЕФИ), а управо због постигнутих резултата част да буде домаћин, припала је нашем Новом Саду.

Међутим, поред похвала које ових дана у наш град стижу са свих страна, не можемо а да не укажемо на одсуство националног заједништва и колегијалности у овако лепим и радосним тренуцима по Нови Сад. Kао организације цивилног друштва које се стручно и професионално баве заштитом животне средине дужност нам је да обавестимо јавност Новог Сада да нестручни и несавесни, а пре свега злонамерни појединци, на све многуће начине опструишу рад државних институција и људи који су вредно радили како би ова европска титула доспела у наш град.

Преиспитавањем одлуке о додељеном признању и упућивањем демант решења Европском институту за шуме, појединци и активисти покрета “Одбранимо шуме Фрушке горе” нанели су огромну штету по углед Новог Сада како у домаћим тако и у међународним оквирима. Сходно томе, желимо да овим путем изразимо најоштрију осуду за овакав поражавајући чин и да скренемо пажњу јавности да је Град Нови Сад у протеклих неколико година интензивно радио на озелењавању јавних градских површина и паркова. Податак да је за последњих десетак година посађено 40.000 стабала на територији града и да су реконструисани постојећи паркопви (Kаменички, Дунавски, Лимански парк), да су израђени потпуно нови паркови (парк код ранжирне станице, Сентандрејски парк), да се пројектује изградња: парка код хале Спенс, Универзитетског парка, парка на Лиману 4 и ботаничка башта, довољно показује озбиљност и решеност градских институција да Нови Сад учине пријатнији местом за живот свих нас.

Наша удружења, која сачињавају ово саветодавно тело, својим заједничким прогласом још једном желе да пруже безрезервну подршку надлежним институцијама и градским службама које се несебично залажу да се у овој важној области, каква је животна средина, постигну што бољи резултати, а све у циљу квалитетнијег и здравијег живота свих њених грађана.

Позивамо грађане Новог Сада да са заједничким циљем- заштититом животне средине нашег града, подрже афирмативне и позитивне резултате, конструктиван дијалог и како доликује сваком грађанину лепим понашањем подрже рад за добробит свих нас.

Извор: nsuzivo.rs

 

Претходни чланакMost vasárnap óraátálítás
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here