Одржана традиционална манифестација „Вече сећања на Тараса Шевченка“

Фото: Qmedia

КУЛА, 27.03.2023. – У суботу, 25. марта, у Свечаној сали Школе за основно музичко образовање у Кули, одржана  је традиционална манифестација ,,Вече сећања на Тараса Шевченка“.

Тарас Шевченко био је један од највећих украјинских песника и његово књижевно наслеђе сматра се темељом новије украјинске књижевности. Шевченко је писао и на руском језику, а иза себе је оставио неколико слика ремек – дела. Његово животно дело је изузетно цењено у Украјини, а његов утицај на украјински језик и књижевноост је непроценљив.

Улогу  у овој манифестацији имала су деца која похађају наставу украјинског језика са елементима националне културе у основним школама „Иса Бајић“ и „Петефи бригада“, аматери друштва. Пре самог отварања, посетиоци су имали  прилику да погледају изложбу слика наше суграђанке, Амалије Ковач, која је уједно и председница Русинског културно-уметничког друштва „Хавријил Костелник“ из Куле.

Овој свечаности  присуствовали су украјински амбасадор у Србији, Володимир Толкач и заменик председник општине Кула, Карољ Валка. Посебни гости били су и људи из Украјине, који су први пут у Кули, али који су већ годину дана у Србији јер су избегли из ратом обухваћених делова Украјине.

Организатор ове манифестације је Културно-уметничко друштво ,,Иван Сењук“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакОдржана акција чишћења обале канала у Кули
Следећаи чланакСутра у Сивцу регистрација и увођење корисника у еАграр

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here