Општинска смотра драмског стваралаштва отворена премијером представе ,,Народни посланик“

Фото: Qmedia

КУЛА, 28.03.2023. – На Светски дан позоришта, 27. март, отворена је 76. Општинска смотра драмског стваралаштва ,,Велимир Сандић Вељко“, која се одржава у Сивцу. Смотру је отворила директорка Дома културе, Вера Голубовић, која је одала признање свим глумцима који велики део свог времена проводе увежбавајући своје улоге, за шта нису плаћени, а што раде из чисте љубави према даскама које живот значе. Она је најавила извођење седам представа, која ће се наредних дана одиграти  на истом месту и у исто време.

Смотру је отворио домаћин, Драмска секција  Дома културе Сивац, са представом ,,Народни посланик“, Бранислава Нушића, а у режији Дејана Цицмиловића. По његовима речима, ,,Народни посланик“ је комедија о власти, али не о некој из легенди и из даље историје, него о конкретној власти. То је комедија о паланачком поимању политике, о једном трговцу који се  кандидује за посланика, о низу минорних, смешних лица, која се изненада уздижу и постају чиониоци или сведоци политикантских игара. Ови излети у политику суштински се сматрају као пролазне болести у  бити врлих грађана једне варошице, који ће се вратити на прави пут  живота и породичне среће.

Улоге у овом комаду тумачили  су Горан Пејовић, у улози Бранислава Нушића, Милорад Мишо Стијеповић, у улози народног посланика, Јеврема Прокића, Љиљана Којић, у улози Павке, Милица Нећак Цвијетић, у улози Данице, Дејан Влашкалић, у улози Спире, Наташа Павков, у улози Спиринице, Радивоје Јакшић, у улози Ивковића, Светлана Пековић, у улози Марине, Никола Пејин у улози Секулића, Јован Паул у улози Срете и Радислав Зорић, у улози Младена.

На крају представе, своје виђење исте и најбољег глумца прогласио је врсни познавалац уметности  и позоришта, Зоран Перуничић. Ове вечери титулу најбољег глумца понео је Јован Паул, који је маестрално одиграо улогу Срете.

Представу је обележио и један важан јубилеј – главни глумац ове представе, Милорад Мишо Стијеповић, прославио је 50 година рада у позоришту као аматерски глумац.  Директорка Дома културе и колеге су му се, пригодним поклоном, захвалили на преданом раду и на преко 60 одиграних представа.

Селектор који ће одабрати најбоље представе, које ће се пласирати на Зонско такмичење у Црвенки, је познати и признати књижевник, новинар и позоришни критичар, Давид  Дако Кецман. Он је истакао да редитељ и глумци представе ,,Народни посланик“ нису имали лак задатак и похвалио је њихов приступ овој комедији.

Друга представа, коју ће публика моћи да погледа вечерас, је представа ,,Уморна коњица“, РКУД ,,Др Габријел Костељник“ Кула, у режији Јанка Ленђера, која се изводи на русинском језику.

Покровитељ ове манифестације је општина Кула.

Извор: Општина Кула

Претходни чланакФестивал дечијих фолклорних ансамбала у суботу у Кули
Следећаи чланакЈавни позиви за субвенције у области пољопривреде од 3. априла

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here