Бојан Пајтић осуђен за утају пореза, на суду рекао: Заборавио сам

Foto: nsuzivo.rs

НОВИ САД, 30.03.2023. – Бојан Пајтић, дугогодишњи функционер и председник Демократске странке и председник Покрајинске владе, ових дана има шта „паметно“ да прокоментарише о садашњем вођењу државе. Претпоставља ваљда да је он тај који је најпозванији да критикује или дели савете које нико није тражио. Иако му је струка облигационо право, може се рећи да је доказани стручњак за финансијске малверзације и пореску утају.
Постоје интересантни догађаји, људи би рекли афере, Пајтић Бојана које су познате широкој јавности.

Можда мање позната али са финансијског и моралног аспекта веома занимљива компетенција је она када је осуђен у Прекршајном суду у Новом Саду за „заборављање“ подношења пореске пријаве за опорезивање дохотка грађана. Овакво заборављање се у нашем али свим другим језицима назива утаја пореза.

Прва занимљива чињеница из пресуде о кажњавању је износ који се води као Пајтићев годишњи приход у 2013. и 2014. години. Пајтићев доходак за опорезивање у 2014. је износио 3.585.914 динара. Простом математиком јасно се долази до износа месечне зараде Бојана Пајтића од преко 2500 евра. Треба водити рачуна да се говори искључиво о пријављеној заради, као и о томе да је просечна зарада грађана Србије у тим годинама била око 320 евра.

Друга занимљива чињеница из ове пресуде је износ који је Пајтић био дужан да плати на име казне. Укупан износ казне за две године непријављивања примања био је 20.000 динара. Пресуда не налаже плаћање пореза на опорезовани део дохотка, који би у случају редовног, законског пријављивања и плаћања износио око 200.000 динара.

Требало би се присетити и још неких од низа интересантних догађаја док је Пајтић имао власт у својим рукама.

Гласање у Народној скупштини, када је тврдио да је посланица Демократске странке Неда Арнерић сасвим сигурно стигла из Бодрума на гласање, да чак поседује и њене авионске карте као доказ. Госпођа Арнерић је накнадно ово демантовала, тврдећи да је уживала у свом годишњем одмору у Бодруму и да свакако није била присутна током гласања.

Развојна банка Војводине, кад је тврдио да ће та банка направити бум у покрајинској привреди а банка је од свог постојања сваког дана пословала неликвидно и на крају је продата. Медији су писали ко се све обогатио преко ове банке а као врхунац ових догађаја ухапшено је троје челника банке. Иако је Српска напредна странка подносила више кривичних пријава, није ухапшен ни Пајтић а ни Пајтићев потпредседник Покрајинске владе Драгослав Петровић којем је пронађено близу 2 милиона франака на рачуну у Швајцарској. Медији су писали да су управо Пајтић и Петровић били задужени за пословање Развојне банке као и свих Фондова који су били предвиђени да служе за финансирање привреде у Војводини а функционери тадашње власти су искористили финансије како за лично богаћење тако и за финансирање кампање Демократске странке.

Намештење Весне Пајтић, случајно супруге, на место начелнице Ургентног центра Kлиничког центра Војводине. Ургентни центар је финансиран из Фонда за капитална улагања АП Војводине. Председник Управног одбора овог Фонда био је Бојан Пајтић. Није тешко закључити који су били критеријуми за избор начелнице.

Централна кухиња Радосног детињства. Положен камен темељац 2011. Положио Пајтић. Рок за завршетак радова 140 дана. Извођач остао без пара. Пајтић остао глув. У то време Пајтић и даље председник Покрајинске владе али незаинтересован за децу из предшколске установе Новог Сада. Радови ипак завршени. Финансирање радова преузео Град Нови Сад са градоначелником Милошем Вучевићем на челу.

Бојан Пајтић је можда и заборавио да плати порез. Можда је заборавио и све ове интересантне догађаје, неки би рекли афере, а неки би рекли кривична дела. Можда је заборавио да паре из буџета државе служе за изградњу вртића, мостова, путева и фабрика. Он можда јесте, али народ није заборавио.

Извор: nsuzivo.rs

Претходни чланакСлучај прасића у џаку: ни дивља ни депонија
Следећаи чланакТаксиста у Кули ухапшен под дејством канабиса

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here