Зашто се начелник УKП Богдан Пушић криминалцима и контроверзним бизнисменима одазивао на “краљу” и газда? Позван на суд због Шарића!

Foto: 24sedam.rs

БЕОГРАД, 31.03.2023. – Пушића истраживала радна група МУП Србије због стопирања истрага.
У Специјалном суду у Београду, у поновљеном поступку који се против Пљевљака Дарка Шарића и још његових 15 сарадника води за прање пара стечених од продаје кокаина, оптужени Радован Штрбац завапио је пред судским већем да се као сведок на саслушање позове бивши начелник УKП Богдан Пушић!

Штрбац је затражио Пушићево саслушање сматрајући да је он најодговорнији за то што је контроверзни војвођански бизнисмен Миле Јерковић, који је у међувремену преминуо у Америци од последица корона вируса, уместо оптуженог, волшебно постао сведок сарадник у овом поступаку, на основу чијих је, како сматра, изјава инструисаних од стране полиције избегао да одговара у чак осам кривичних дела везаних за куповину војвођанскх предузећа.

Верује се да се Миле Јерковић за живота “богатио на нелегалан начин јер је уживао заштиту полиције и криминалаца, а заузврат је био њихов инструмент који канали друге људе”, речи су особе која је са Јерковићем трговала око земљишта и некретнина, и после тога завршила иза решетака.

Ако у овом има део истине, онда не чуди што је Јерковић бившег начелника Пушића ословљавао са “краљу”, што је овоме, тврде упућени, веома пријало.

Миле имао заказано код „газде“
Саслушање пензионисаног начелника УKП затражено је и због навода појединих сведока, који су тврдили да се Богдан Пушић свакодневно дружио са Јерковићем, и да му је на одређени начин био “газда”. Наводно је једном сведоку ноћ уочи свог, као и хапшења Дарка Шарића и његових сарадника, рекао.”Вечерас имам заказано код газде, сутра ћемо да јебемо мајку Црногорцима…”

Миле Јерковић поседовао је 2008. године двадесетак предузећа које је купио у приватизацији, али је због финансијских проблема одлучио да их прода. Тада је ступио у контакт са новосадским адвокатом Радованом Штрпцем, који га је спојио са Дарком Шарићем, коме је продао неколико предузећа, тврдећи да је Пљевљак, коме се суди и за шверц неколико тона кокаина, на тај начин опрао 22 милиона евра која му се стављају на терет.

Пре хапшења заједно са Шарићевом групом, Јерковић је на разговору са Шарићевим адвокатом Штрпцем у једном кафићу инсистирао да му овај каже како функционише шема за прање пара, а сумњало се да је на ову кафу Миле дошао озвучен.

Страх од слетања
Након хапшења убрзо је постао сведок сарадник, што му је омогућило да због једне пресуде, уместо три године, одробија само 42 дана.

Може само да се претпостави шта ће све Штрбац питати Богдана Пушића, ако суд прихвати његов предлог и какве би се још занимљиве пикантерије из спреге криминалаца и појединаца из полиције могле открити у односу “краља” и сведока сарадника, који је на бројним суђењима није ни појављивао, тврдећи да у Србију из Америке не долази не зато што има страх од летења, већ, цинично, “има страх од слетања”.

Полицајац Богдан Пушић, још од деведеетих учествовао је у бројним акцијама, и некако увек из њих излазио без завршеног посла, али и без одговорности.

Он је водио истрагу око шверца цигарета која је резултирала подизањем оптужнице против Станка Суботића Цанета и ослобађајућом пресудом.

Пуши(ћ) без казне
Водио је истрагу 24 спорне приватиације у Србији од које није било ништа.

Пре девет година у МУП-у је била формирана радна група која је истраживала Пушићеве сумњиве везе са криминалцима и контроверзним бизнисменима, те сумње да су бројне пријаве против њих завршиле у некој од фиока под кључем што је Богдана учинило готово недодирљивим.

Пушић је помињан као особа која је стопирала неколико великих истрага у којима су предмет истраге били поједини тајкуни, политичари, као и власник једног предузећа са којим је “краљ” у кумовским везама.

Наводно је био близак и са особама које је, као млад полицајац, упознао деведесетих када су се обогатили на шверцу цигарета.

Да би демантовао наводе да му је Пушић газда, покојни Миле Јерковић на једном од рочишта на коме се појавио у својству сведока сарадника, упитан да ли га је Богдан својевремено хапсио, и да ли је то било фер, одговорио:

– Није било фер, ја сам за 4 шлепера добио седам година, а Цане за 65 ништа.

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакСПОРТ: „Хајдук“ дочекује Панчевце, победа прилика за реванш
Следећаи чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here