Креативност и стари занати у оквиру Ученичке задруге у ОШ ,,Вук Караџић“ у Црвенки

Фото: Qmedia

ЦРВЕНКА, 04.04.2023. – У Основној школи ,,Вук Караџић“ у Црвенки основана је Ученичка задруга. У просторијама у оквиру школе, прилагођеним и опремљеним за израду рукотворина, деца уз помоћ својих наставника имају прилику да развијају креативност и предузетнички дух, да уче заборављене, старе занате, као и да на квалитетан начин проводе своје слободно време.

Директорка школе, Наташа Ђерић, поносна је што је овај пројекат део њихове школе и нада се да ће се он и надаље развијати, уз подршку Министарства, локалне заједнице и родитеља:

,,Ученичка задруга припада стратегији Министарства просвете и образовања и том стратегијом је предвиђено да до 2030. године што већи број школа у Србији оснује своју. Ученичка задруга представља установу у оквиру школе која код ученика развија предузетништво и креативност и оно што је најбитније за Задругу је да деца на један квалитетан начин проводе своје слободно време. Ми смо Ученичку задругу основали ове школске године. Добили смо подстицајна средства од Министарства просвете, којима смо купили машине за шивење и полако почињемо са продајом. Почели смо око Новогодишњих празника, а сада припремамо продајну изложбу и за Ускршње празнике. Наравно, потребна нам је  подршка, не само Министарства, него и локалне заједнице, а имамо и подршку родитеља“.

Она је истакла да имају у плану да средства, која ће ученици добити од продаје рукотворина, буду усмерена ка ученицима слабијег материјалног стања или њима буду награђени најбољи ученици.

,,Правилником о раду Ученичке задруге предвиђено је да се средства која добију, односно добит Ученичке задруге, распореди у договору са Скупштином. Наравно, то сада нису никаква средства, али очекујемо да једног дана средства која буду претекла искористимо као помоћ за ученике слабијег материјалног стања или да наградимо најбоље ученике. За сада је ово процес за који ће нам требати мало времена да га развијемо“.

У оквиру Ученичке задруге тренутно су активне две радионице – једна је креативна, где ученици са својим наставнцима израђују предмете, а друга је кројачка, где се ученици уче шивењу. По речима директорке,  у плану је даље  и  много боље развијање ових активности, а све у договору и у складу са интересовањима ученика.

,,У договору са колегама и оним што смо ми предвидели за ову школску годину, имамо две радионице. Једна је креативна радионица, где ученици са својим наставницима рукама израђују предмете, а друга је кројачка радионица, где се ученици уче и шивењу, једном лепом занату који је, можемо рећи, заборављен. У оквиру Ученичке задруге имамо и једну еко школицу, која такође функционише. Имамо у плану да ове активности даље и много боље развијемо. Сви ученици знају да је наша школа у оквиру пројекта једносменски рад, и сама Задруга је у оквиру овог пројекта, тако да ће ученици бити анкетирани, као и увек, на почетку школске године. Позивамо све, па и родитеље и суграђане, да нам се придруже и да нас подрже“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакДанас исплата мартовских пензија за самосталце
Следећаи чланакУ току упис првака у основне школе

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here