Данас се обележава Велики петак по грегоријанском календару

Foto: nedjelja.ba

СРБИЈА, 07.04.2023. – Хришћани који време рачунају по грегоријанском календару данас обележавају Велики петак

Хришћански верници који време рачунају по Грегоријанском календару данас обележавају Велики петак, дан распећа и смрти Исуса Христа.

Велики петак сматра се најтужнијим даном у години, а данас га обележавају католици, протестанти, англиканци, поједине православне цркве и неке мање цркве.

На Велики петак верници се присећају догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу. Велики петак је за католичке вернике дан поста и немрса и једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама послеподне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Хришћански верници који време рачунају по грегоријанском календару данас прослављају Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник, који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову победу над смрћу и над грехом.

За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, што симболише Исусов излазак из гроба и поново рађање. Прво обојено јаје, које је по правилу црвене боје, сматра се ,,чуваркућом“, односно заштитником куће и здравља.’

Српска православна црква, која време мери по старом, јулијанском календару, Ускрс ће ове године прославити 16. априла.

Извор: Q media

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакСветски дан здравља пригодно обележен у Дому здравља Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here