Обележавање јубилеја – 150 година освећења Светониколајевског храма у Сивцу

Foto: Svetonikolajevski hram u Sivcu

СИВАЦ, 12.04.2023. – Црквена општина у Сивцу, поводом јубилеја 150 година освећења Светониколајевског храма, организује низ догађаја који ће се реализовати од 22. априла до 30. маја.

Обележавање јубилеја биће отворено приредбом која ће се одржати 22. априла, у дворани Дома културе у Сивцу, са почетком у 19 часова, након чега ће уследити низ других догађаја.

У суботу, 29. априла, у Светониколајевском храму, након Вечерња, које почиње у 18 часова, биће одржана Друга смотра хорова, на којој учествују следећи хорови: ,,Свети цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора, „Свети Сава Горњокарловачки“ из Мола и хор при храму Светог оца Николаја из Каћа.

У четвртак,  11. маја, у дворани Дома културе, у 19 часова, биће отворена изложба радова и награђивање учесника наградног конкурса ,,Светињама у походе“.

У петак, 12. маја, у холу Основне школе ,,20 октобар“, након Свете литургије, биће отворена изложба ,,Светониколајевски храм сто педесет година 1873 – 2023“. Након Вечерњег богослужења и Акатиста, такође у холу школе, одржаће се предавање др Гордане Петковић, кустоса Народног музеја у Сремским Карловцима, на тему ,,Новојављени светитељ – свети Иринеј исповедник вере“.

У петак, 19. маја, у дворани Дома културе, од 19 часова, биће одржано предавање архимандрита др Клеопе Стефановића, настојатеља Световаведењског манастира у Сремским Карловцима,  на тему ,,Мој живот крај светих моштију“.

У петак, 26. маја, у дворани Дома културе, од 19 часова, одржаће се промоција књиге ,,Последњи дуд“, проте Николе Антића, коју ће представити директорка Гимназије ,,20. октобар“ из Бачке Паланке, Тамара Антић. У склопу промоције биће уприличен игроказ ученика драмске секције из Гимназије.

У недељу, 28. маја, у дворани Дома културе, од 18.45 биће представљени радови са научних скупова одржаних у Бачкој Паланци ,,Епархија Бачка кроз векове и 800 година самосталности  српске православне цркве“. Промоцију ће држати протопрезвитер Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки и др Предраг Вајагић, историчар.

Обележавање јубилеја биће затворено у уторак, 30. маја, у дворани Дома културе од 18.45, предавањем високопречасног протопрезвитера, Владана Симића, секретара Епархије бачке, на тему ,,Свети мученици бачки“.

Извор: Светониколајевски храм у Сивцу

Претходни чланакПрогноза и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакЂаци су на пролећном распусту

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here