У току конкурс за доделу субвенција за куповину кућа на селу

Фото: Shutterstock

СРБИЈА, 12.04.2023. – Како кажу из Министарства за бригу о селу, конкурс за куповину кућа на селу траје већ месец дана. Тренутно је у обради око 250 захтева из свих делова Србије. До ове године је кроз овај програм купљено више од 1.600 кућа за око 5.000 људи.

Неколико је услова које млади који желе субвенцију за кућу на селу морају да испуне: да подносилац пријаве нема више од 45 година; да је држављанин Србије; да има пребивалиште на територији Републике Србије и да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта, и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година. Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продавцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави. Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Куће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд), а првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.

Такође је битно да је уписана у катастар, на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

Процењује се да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом, а које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

Извор: Блиц

Претходни чланакНародна банка Србије упозорава на неовлашћену производњу заменских платних картица
Следећаи чланакTemplom utca Kúlán

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here