Православни верници данас обележавају Велики петак

Фото: pixabay

СРБИЈА, 14.04.2023. – Православни верници, који поштују Јулијански календар, обележавају Велики петак, дан страдања Исуса Христа, када је осуђен и разапет на Голготи, жртвујући се за све људе и спасење света. Велики петак је дан жалости, али и увод и припрема за највећи хришћански празник – Васкрс.

Велики Петак  је једини дан у години када у свим православним храмовима утихне литургијско појање и изнесе се плаштаница. Плаштаница је платно на коме је приказано Христово полагање у гроб, коју верници целивају све до Васкрса. Она се поставља на посебно украшен сто, гроб Христов, испред олтара. Према народном веровању, приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити лепу жељу, и та ће жеља бити испуњена.

Велики петак је у календару обележен црвеним словом, те се не раде никакви послови. На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Будући да је ово најтужнији хришћански празник, не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику.

Најпознатији обичај који се обавља на Велики петак јесте фарбање Васкршњих јаја, у којем учествују и забављају се пре свега деца. Домаћица прво фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће чувати до следећег Васкрса, а прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу како би била плодна и донела срећу домаћинима.

На дан Васкрса сви укућани треба прво да поједу по једно јаје, а тек онда да се послуже осталом храном.

Извор: Qmedia

Претходни чланакВећином гласова одбачен предлог за опозив председника општине
Следећаи чланакОбјављене нове цене горива

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here