За покушај убиства награђен кућним притвором: Докле ће корумпиране судије да ослобађају насилнике!?

Foto: MUP Srbije

Поставља се питање колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

Судија Вишег суда Наташа Војновић осудила је данас Ивана Kонтића из Никшића на само четири године затвора због бруталног пребијања Београђанина Миљана Мандића у Новом Саду 2020. године.

Kонтићу је у казну урачунато време које је провео у притвору, а с обзиром на то да је иза решетака био око две и по године, судија Војновић је одлучила да остатак казне издржава у кућном притвору са наногвицом!

Поред тога, ослобођени су Kонтићеви саучесници Огњен Леђанац и Лука Вукајловић, којима се у овом поступку судило за учествовање у тучи, односно за помоћ учиниоцу после кривичног дела.

Ударао у главу онесвешћеног младића и ломио му руке
Подсетимо, Kонтић је напао Мандића 24. августа 2020. године, испред једног угоститељског објекта у Јеврејској улици у Новом Саду. Мандић је том приликом задобио тешке телесне повреде. Убрзо се у јавности појавио снимак ове туче, који је узнемирио јавност.

На снимку се јасно види да је Kонтић ударао Мандића песницама, да га је затим ухватио и оборио на земљу и наставио да га удара песницама по глави и врату. Док је несрећни младић лежао онесвешћен на бетону, Kонтић му је без имало милости ломио руке.

Према наводима оптужнице, Ивану Kонтићу је стављено на терет да је са више удараца песницом у главу покушао да лиши живота оштећеног Миљана Мандића из Београда. Огњен Леђанац је оптужен за учествовање у тучи, а Лука Вукајловић за помагање починиоцу након извршеног кривичног дела.

Kонтић је после бруталног пребијања Мандића, побегао у Црну Гору где је, после месец и по дана скривања, ухапшен у подгоричком насељу Забјело.

За покушај убиства награђен кућним притвором
Ипак, све то није било довољно судији Наташи Војновић да га осуди по закону, него га је практично наградила кућним притвором са наногвицом! Зато се поставља логично питање, колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

Судија Војводић је дужна да објасни јавности и да ли би исту пресуду донела за насилника који је, хипотетички, покушао да убије њено дете или су овакве срамне пресуде резервисане за оне који су спремни да потплате судије Вишег суда!?

Судија Војновић од почетка имала некоректан став према оштећеном
Поводом ове срамне пресуде Kонтићу, огласио се и оштећени Мандић. Он је указао да је, од како је судија Војиновић преузела случај, према њему поступано крајње некоректно.

– Судија Наташа Војновић донела је срамну пресуду. Још од момента када је претходни судија Срђан Савић замењен са случаја, због наводног проблема са годишњим распоредима, а касније и један члан судског већа замењен новим чланом, ја сам лично сумњао да ће овај процес добити заслужени епилог. У сопствене сумње, врло брзо сам могао да се уверим у судници, где је према мени поступано крајње некоректно, где је коришћена свака прилика да се мени изрекне опомена и унесе на записник, где ми у многим ситуацијама није дозвољено да говорим, нити је покушано да се на правичан и равноправан начин пронађе истина о томе шта се заиста догодило критичном приликом и шта су били разлози за такав чин – рекао је Мандић.

Мандић је даље навео да невероватном делује чињеница да се као покушај убиства не карактерише то што му је десетине удараца у главу, док је био без свести, нанео репрезентативац у борилачком спорту.

– Шта је био циљ ударања човека који је без свести у главу, ако не то?! Још невероватније делује чињеница да су помагачи од којих ме је један више пута с леђа ударио песницом у главу и помогао да ме оборе, а касније и неколико пута шутнуо у главу, а други му помогао да побегне – ослобођени. Четири године које је главни окривљени добио као казну, заправо ће применом правила о пуштању на слободу након одлежане две трећине казне у реалности бити 32 месеца казне, што је већ ту – истакао је Мандић и додао:

– Онима који су одговорни за овакав епилог поручујем: „Нека им је на образ, ако образа имају“. Надам се да ће веће Апелационог суда пажљиво прочитати читав предмет, погледати све доказе, и правично преиначити ову срамну пресуду.

Kорумпиране судије истерале правду из судова
Пресуда судије Наташе Војновић је само још један од доказа да је стање у правосуђу благо речено лоше и да због једног броја корумпираних судија правда више не станује у нашим правосудним институцијама.

Kоначно је дошло време да се томе стане на крај, јер нико од поштених грађана Србије не може бити сигуран да се, сутра или прекосутра, неће наћи на мети неког насилника који ће захваљујући везама и пуној коверти да избегне заслужену казну.

Зато се сада поставља питање колико кошта судијска част и поштење и да ли и најбруталнији насилници могу да избегну затвор плаћајући корумпраним судијама!?

Извор: 24sedam.rs

Претходни чланакСПОРТ: Црвеначке и сивачке рукометне наде на списку Рукометног савеза Војводине
Следећаи чланак„Дечији Васкршњи сусрет“ у знаку очувања традиције и креативности

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here