Православни хришћански верници данас прослављају Васкрс

Фото: lepaisrecna.mondo.rs

СРБИЈА, 16.04.2023. – Православни хришћански верници данас прослављају Васкрс, највећи и најстарији хришћански празник, који се слави у спомен на Христово васкрснуће, његову победу над смрћу и над грехом.

Васкрсење Христово у свету, осим српске, данас слави и руска, грчка, бугарска и етиопска црква, као и један број Ескима који живе на Аљасци, али и православни верници у Египту.

За овај празник везује се обичај даривања јајима. Јаје је симбол обнављања природе и живота, што симболише Исусов излазак из гроба и поновно рађање. Прво обојено јаје, које је по правилу црвене боје, оставља се на страну до следећег Васкрса и придаје му се посебна важност.

Црвена боја симболизује Исусову пролиевену крв на Голготи, али и боју васкрсења. Прво јаје се сматра „чуваркућом“, односно заштитником куће и здравља.

Обичај је да васкршње славље почиње после јутарње службе, након чега се верници поздрављају речима „Христос Васкрсе“ и „Ваистину Васкрсе“.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Први понедељак након Васкрса је Побусани понедељак, познат још и као задушнице – дан посвећен мртвима.

Извор: Qmedia

Претходни чланак„Дечији Васкршњи сусрет“ у знаку очувања традиције и креативности
Следећаи чланакЂаци се од сутра враћају у школске клупе

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here