Нове мере за субвенционисање за замену столарије, фасаде и котлова

Фото: iStock

СРБИЈА, 19.04.2023. – Уочи ускршњих празника, Влада је усвојила нову Уредбу о унапређењу енергетске ефикасности за ову годину. Уредба прецизира финансијску подршку грађанима за замену старе столарије, котлова за грејање и изолацију кућа.

Помоћник министарке енергетике, Милан Мацура, рекао је за РТС да право на конкурс имају сви грађани Републике Србије, а да су приоритет најугроженији. Истиче да ће најзагађенијим и девастираним општинама давати већи ниво субвенција. Новина у Националном програму за санацију јавних објеката, за који конкуришу локалне самоуправе како би санирале своје јавне објекте попут школа, вртића и домова здравља, јесте да ће додатне бодове добијати оне општине које имају повећан ниво загађења ваздуха.  Истиче да ће један од програма бити замена ложишта у смислу замене фосилних горива биомасом или топлотним пумпама.

Мацура наглашава да је за грађане најважније што се наставља Национални програм енергетске санације стабених зграда и породичних кућа. Локалне самоуправе ће, као и ранијих година, расписивати јавне позиве за извођаче радова, а после ће доћи и јавни позив за грађане. Овогодишњи програм ће бити отворен читаве године и грађани ће моћи да се пријаве у сваком тренутку“.

Каже да ће најзагађенијим и девастираним општинама давати већи ниво субвенција. У програму санације једне куће Министарство енергетике ће учествовати са 35 одсто, локална самоуправа са 15 одсто, а грађани ће задржати субвенције од 50 одсто“.

Мацура истиче да право на конкурс имају сви грађани Републике Србије и да су процедуре и даље једноставне као што су биле. Једино што је потребно јесте да грађани попуне пријемни образац који садржи основне податке о домаћинству, броју чланова домаћинства, квадратури, стању столарије и начину на који се греју. Битно је да уз пријемни образац доставе предрачун радова од извођача односно мера енергетске санације које су предвиђене“. Наглашава да су приоритет најугроженији и да зато у сарадњи са центрима за социјални рад и медијима покушавају до њих да допру.

Нови програм ће омогућити за угрожена домаћинства, као и друге социјалне категорије, субвенције до чак 90 одсто. Мацура каже да је програм и даље нов. Наводи да се на први јавни позив јавило 67 локалних самоуправа, али да је већ прошле године учествовала 151. локална самоуправа.

За замену столарије, котлова и фасаде појединачне мере ће се субвенционисати са 50 одсто. Када једно домаћинство одлучи да санира прозоре и стави изолацију, добиће субвенцију од 55 одсто, а може рачунати на уштеду енергије од 25 до 30 процената. Ако неко домаћинство одлучи да спроведе четири мере енергетске санације, као што су прозори, изолација таванице и фасаде и замена котла за грејање, држава ће му помоћи са 60 одсто, а ту ће, како је процењено, једно домаћинство остварити уштеду енергије од 60 одсто. Домаћинство које жели да примени све мере енергетске ефикасности и поред тога уведе соларне панеле за производњу електричне енергије, добиће субвенцију од чак 65 одсто, а своје месечне рачуне ће смањити за 80 проценатa.

Извор: РТС

Претходни чланакУ Србији се до сада регистровало 270.000 газдинстава
Следећаи чланак62. општинска смотра дечјег драмског стваралаштва сутра у Крушчићу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here