Држава субвенционише куповину половних возила

epaselect epa08432415 Hundreds of new vehicles remain stored near the El Prat airport awaiting to be transported and sold, in Barcelona, Catalonia, north eastern Spain, 19 May 2020. Almost 60 per cent of shops have resumed their activity as the lockdown exit plan continues phase by phase in all regions in Spain. EPA-EFE/Andreu Dalmau

СРБИЈА, 20.04.2023. – У Србији има око 2,8 милиона регистрованих возила, што је милион више него пре 10 година. То значи и веће загађење јер је од 2015. до 2022. у Србију увезено 1.255.000 возила од чега око 350.000 са моторима Евро 3.

Вест је да ће власници аутомобила, који користе дизел гориво, до следеће године моћи да добију субвенцију у износу од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда. Практично, од наредне године, сви који имају моторе евро 1, евро 2 или евро 3 у возилима могу да их дерегиструју, а она ће потом бити одвожена у рециклажне центре, а њихови власници ће моћи да добију субвенцију за куповину возила евро 6 стандарда. Дакле, ново за старо уз субвенцију.

Захтеви за доделу субвенција подносе се закључно са 31. октобром, а ресорно Министарство ће вршити доделу субвенција по пристиглим, уредним захтевима, до висине укупно расположивих средстава.

Поред субвенције од 2.100 евра за куповину путничког аутомобила, дражава даје и субвенцију од 2.500 евра за куповину лаких камиона, који не прелазе 12 тона и 2.900 евра за куповину аутобуса.

За субвенције могу да конкуришу правна лица, предузетници и физичка лица, осим таксиста који су већ искористили субвенцију за обнову свог возног парка. Субвенционисана куповина возила спроводи се исплатом износа на име учешћа за финансијски лизинг за куповину новог возила или плаћања дела купопродајне цене новог возила.

Извор: Курир

Претходни чланакСПОРТ: „Црвенка“ и „Сивац 69“ фуриозном игром до победе
Следећаи чланакОдржана седница Савета за безбедност општине Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here