За нове прозоре и врата 400 милиона: Расписан јавни позив за доделу средстава

Foto: termoplastbgd.com

СРБИЈА, 20.04.2023. – Министарство рударства и енергетике расписало је јавни позив за доделу средстава за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у градовима и општинама, у оквиру којег је обезбеђено 400 милиона динара за подршку пројектима на локалном нивоу.

– Ово је прилика да општине добију субвенције од државе за своје пројекте, које могу ићи и до 70 одсто вредности радова, а у најнеразвијенијим општинама у Србији и у већем проценту – рекла је ресорна министарка Дубравка Ђедовић.

Мере енергетске санације које ће се финансирати кроз јавни позив обухватају, између осталог, замену прозора и врата, унапређење изолације зграда, замену котлова ефикаснијим и уградњу топлотних пумпи, уградњу соларних колектора за топлу воду, модернизацију јавног осветљења и уградњу соларних панела.

На јавни позив могу да се пријаве све јединице локалне самоуправе и да предложе своје пројекте унапређења енергетске ефикасности у школама, предшколским установама, домовима здравља, управним зградама и другим објектима који се користе у здравству, школству, социјалној заштити, култури и спорту и комуналним делатностима.

Јавни позив је отворен до 2. јуна ове године, а очекује се да ће решење о додели средстава бити донето у првој половини јула 2023. године.

Извор: Вечерње Новости

 

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакСедмодневни извештај о стању квалитета ваздуха

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here