Одржана приредба поводом јубилеја Светониколајевског храма у Сивцу

Foto: Q media

СИВАЦ, 24.04.2023. – У суботу, 22. априла, у Дому културе у Сивцу одржана је приредба поводом јубилеја 150 година освећења Светониколајевског храма у Сивцу. У приредби су учествовали чланови фолклорне секције, солисти, оркестар, као и водитељи који су представили најважније моменте из историје храма у Сивцу.

Окупљенима се обратио свештеник, протонамесник Данијел Кобиљски, који се, пре свега, захвалио на присуству свим  часницима црквеног  одбора, председнику општине, Дамјану Миљанићу,  члановима Месне заједнице и свим верницима, истакавши да је велика част што је баш наша генерација изабрана да прослави овај јубилеј – 150 година од освећења ове дивне светиње, која је понос свих Сивчана:

,,Сивац је једна велика ризница блага, како верског и историјског, тако и архивског, о чему ћете, ако Бог да, сазнати крајем године, када је планиран излазак монографије. Поред парохијског живота, који је активан од 1740. године, поготово оснивањем парохија у Сивцу, црква је као стуб читавог друштва, а поготово у оном времену када није било лако одржати  се, јер је сама асимилација била могућа, притисци тадашње Аустроугарске су били свакодневни, а утицајем карловачких митрополита и патријарха,  а и наших епископа бачких, осниване су школе где су први учитељи били свештеници и ђакони сивачки. Затим, црква је учествовали оснивајући хорове, друштва и гледала је да на сваки могући начин помогне нашем народу како би истрајао, опстао, али  и извршио своју мисију, а то је да сви заједно, окупљајући се, не само на богослужењима у храму, него и овде, у храму културе, али свакако окупљајући се око свог свештеника, сведочимо истином о вери  васкрслога Христа, истином о победивости  свих искушења. Једино тако, саборно сабрани, можемо да сачувамо своју веру, традицију, свој језик и своју историју, преношећи је на наша поколења, како би и они наставили истим путем. Наша генерација изабрана је да прослави овај јубилеј – 150 година од освећења ове дивне светиње, која је понос свих Сивчана. Када се чује глас о Сивцу, прво што се спомиње јесте наш монументални храм Светог оца Николаја. Нека нам Господ Бог да да ове свечаности које смо припремили заиста буду на понос свима, како нама окупљенима овде, тако и свим становницима и верницима Сивца. Хтео бих да вам се захвалим што сте се одазвали и што узимате учешће у једном историјском искуству за нашу парохију, а свакако и да се захвалим свим нашим учесницима и деци која су достојно и на диван начин  отпочела обележавање јубилеја“.

Свештеник Данијел је, у знак захвалности, у име црквеног одбора и у своје име,  уручио пригодне поклоне певачкој групи из Куле, на челу са Верицом Ожеговић, директорком Школе за основно музичко образовање, као и директорки Дома културе у Сивцу, Вери Голубовић, која је  била оправдано одсутна, па је поклон уместо ње примила Злата Пурић.

Извор: Q media

 

Претходни чланакОдата почаст Куљанима стрељаним априла 1941. године
Следећаи чланакРимокатоличка црква Свети Ђорђе у Кули данас обележава свој дан

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here