Реализација пројекта ,,Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо“ у ОШ ,,Никола Тесла“ у Липару

Foto: OS Nikola Tesla Lipar

ЛИПАР, 25.04.2023. – Основна школа ,,Никола Тесла“ у Липару је, одлуком Министарства просвете, изабрана за реализацију пилот пројекта ,,Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо“. У пројекат је укључено 80 школа из целе Србије, а из западнобачког и севернобачког округа пет.

Овај пилот пројекат Министарства просвете и компаније Pertini Toys, реализовала је учитељица четвртог разреда, Љубка Митровић, са са својим ученицима и сарадницима.

Реализација пројектних активности подразумевала је интегрисано повезивање садржаја из различитих предмета, програма и ваннаставних активности  у пет  логичких целина, односно пет тематских дана у оквиру централне теме, у циљу сагледавања значаја Николе Тесле и његовог стваралаштва. Ученици су, кроз тематски повезан садржај, обрађивали градиво кроз све предмете. У реализацији активности користили су друштвену игру ,,Теслини проналасци“.

У марту су обрађена три тематска дана – први на тему ,,Следимо своје снове“, други на тему ,,Знаменити градови“, док су тема трећег дана били ,,Теслини проналасци“. Четврти тематски дан ,,Храбри у иновирању“, одржан је 19. априла, у присуству спољног сарадника Ивице Јуришина, из школске управе у Сомбору, који је посету искористио као интерактивну сарадњу. Предавањима је присуствовао и члан драмске групе из Апатина, Стефан Вукосав, који је био у улози и костиму Николе Тесле.

Ученици четвртог разреда су цео дан на занимљив начин усвајали наставно градиво кроз бројне активности у којима су сви учествовали. Поред игре и учења, ученици су сами могли да бирају материјал и да буду храбри у иновирању. Могли су да виде и испробају магнетно поље, Теслин трансформатор, струјно коло и прекидач.

Реализатори ове теме били су : учитељица Љубка Митровић, ученици 4.разреда, наставница физике, Маја Стрчевић, ученици 8. разреда који су укључени у циљу вршњачког учења, ученик Лазар Поповић, који је направио Теслин трансформатор и показао како неонка светли, Катарина Стокућа и Наталија Ђуричић које су извеле оглед са магнетним пољем, и ученик 6. разреда, Вељко Маљковић, који је направио и демонстрирао плочу са струјним колом.

Извор:

 

Претходни чланакОдржана акција чишћења обале Великог бачког канала у Кули
Следећаи чланакУ недељу аутомобилски спектакл у Кули на платоу „Кулатранса“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here