Одржано едукативно предавање о менструалном сиромаштву у Економско – трговинској школи

Фото: Qmedia

КУЛА, 26.04.2023. – У Економско – трговинској школи у Кули, Јована Мрдаљ, испред организације ,,Женска иницијатива“, одржала је је едукативно предавање о веома важној теми – о менструалном сиромаштву које представља немогућност девојака и жена са ниским примањима да приуште производе који се користе током менструације.

,,Женску иницијативу“ Јована је  покренула уз помоћ својих колегиница, такође студенткиња, када су, следећи пример Шведске и Шкотске, које су увеле бесплатне женске хигијенске потрепштине, одлучиле да предузму нешто конкретно у вези бесплатних уложака и у Србији. Бесплатне хигијенске улошке тако су испрва обезбедиле на свом факултету – Филозофском факултету  у Новом Саду, након чега су, препознавши значај ове идеје, бројне образовне установе широм Србије и регионе прихватиле и имплементирале у оквиру својих институција.

,,Организација ,,Женска иницијатива“ се већ две године бори за оснаживање жена у погледу сузбијања ментрусталног сиромаштва и управо смо зато овде, како бих одржала едукативно предавање о наведеној теми и како бих што више младих девојака упутила у значај ове иницијативе“.

Јована је истакла да су тренутно у акцији прикупљања менструалних производа за два факултета у Новом Саду, путем платформе ,,Донације“:

,,Тренутно смо део једног пројекта који се налази на платформи ,,Донације“, помоћу којег желимо да прикупимо менструалне производе за два факултета у Новом Саду. Надамо се да ћемо у томе успети. Међутим, неки шири план је да што  већи број факултета, средњих школа и институција у којима ради велики број жена препознају ову иницијативу и идеју како би мислили на положај младих жена у свом окружењу и како би спознали колико је  ово у ствари  значајно за њих“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакТретман сузбијања крпеља на територији општине Куле
Следећаи чланакСаопштење о стању безбедности саобраћаја на подручју Полицијске управе у Сомбору

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here