Потписана два уговора са Министарством заштите животне средине

Фото: Министарство заштите животне средине

КУЛА, 27.04.2023. – Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, потписала је уговорe са представницима 27 јединица локалне самоуправе за замену котларница у јавним установама и 19 јединица локалне самоуправе за замену индивидуалних ложишта. Средства која су овом приликом опредељена додељују се у складу са овогодишњим конкурсом ресорног Министарства, а све са циљем побољшања квалитета ваздуха. Министарство је определило 220 милиона динара за суфинансирање замене котлова у јавним установама и 170 милиона динара за суфинансирање замене индивидуалних ложишта.

,,Мени је посебно драго што котларнице мењамо и у великом броју школа, вртића и домова здравља широм наше земље, што ће најмлађим и најстаријим суграђанима донети и боље грејање и чистији ваздух“, навела је министарка Вујовић говорећи о овим конкурсима.

Када је реч о општини Кула, ово Министарство је за суфинансирање у реализацији пројекта набавке, замене, реконструкције и санације котларница на гас определило нешто више од 10 милиона динара. Део средстава за реализацију Пројекта смањења загађења ваздуха из индивидуалних ложишта  у износу од 4 милиона динара определило је Министарство заштите животне средине. Остатак средстава која су неопходна за релизацију ова два пројекта биће опредељено из буџета општине Кула.

„Заједнички делујемо са Министарством на пројекту зелене Србије. Ове године 50 домаћинстава ће заменити котлове, што значи да ћемо, рачунајући и претходну годину, у сарадњи са Министарством заменити укупно 300 котлова у индивидуалним ложиштима и 15 котларница у јавном сектору. За заштиту животне средине то значи 1200 тона угљен-диоксида мање у ваздуху и ако узмемо да једно дрво компензује 12 килограма угљен-диоксида, то значи 100 хиљада стабала за једну општину као што је Кула. Циљ је да све јавне установе, а остале су само још три на нашој територији, пређу на гас као еколошки прихватљив енергент“, рекао је председник општине Кула, Дамјан Миљанић, након потписивања уговора.

Фото: Министарство заштите животне средине

Извор: Qmedia

Претходни чланакБесплатан превоз до Малог Стапара 2. маја
Следећаи чланакПредавање у оквиру кампање „На матуру без аутомобила“ одржано у Економско-трговинској школи

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here