Предавање у оквиру кампање „На матуру без аутомобила“ одржано у Економско-трговинској школи

Foto: Q media

КУЛА, 27.04.2023. – Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Саветом за саобраћаја општине Кула, организовала је едукативно предавање у оквиру кампање „На матуру без аутомобила“. Ова кампања је усмерена ка ученицима завршних разреда средњих школа, а овом приликом ученици Економско-трговинске школе могли су да чују све о погубности коришћења телефона при вожњи, невезивања појаса, као и о последицама вожње у алкохолисаном стању. Поред теоријског дела, присутнима се обратио и Славиша Савић, који је у 17. години, услед последица саобраћајне несреће, остао непокретан. Говорећи о самој кампањи, Милош Милекић из Агенције за безбедност саобраћаја рекао је да се ова кампања реализује у 60 локалних самоуправа и да је њен циљ упознавање средњошколаца са последицама немарности у саобраћају, али и упознавање са свим писаним и неписаним правилима која се поштују у сигурној и безбедној вожњи:

„Агенција за безбедност саобраћаја реализује кампању „На матуру без аутомобила“ у чак 60 локалних самоуправа широм целе земље. Та кампања је осмишљена тако да се одржавају два дела предавања, односно предавање које спроводи лице из Агенције за безбедност саобраћаја и оно је фокусирано на четири утицајна фактора који утичу на сам настанак и последице саобраћајне незгоде. То су прекорачење брзине, коришћење алкохола, некоришћење сигурносног појаса, као и коришћење мобилног телефона за време вожње. Други део предавања, односно трибине, спроводи лице које је доживело саобраћајну незгоду и на кога је та незгода оставила доживотне последице.“

Предавању је присуствовао и председник Савета за саобраћај општине Кула, Карољ Валка, истакао је неопходност едукације младих особа када је у питању понашање у саобраћају, јер евентуалне последице по њих могу да буду тешке и неповратне. Такође, истакао је да одговорном вожњом чувамо и свој живот, али и животе осталих учесника у саобраћају:

„Па мислим да је ово један пример добре праксе, да укажемо на неке ствари код младих људи, а поготово код деце која завршавају школу. На овај начин они се усмеравају да препознају и упознају све опасности које немарни поступци могу да изазову. Савет за саобраћај гледа на то да, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, укаже на важност и неопходност едукације, како путем филмова, сајтова и томе слично, тако и на самом терену, а све у циљу сагледавања последица које настају током немарне вожње“.

Извор: Q media

Претходни чланакПотписана два уговора са Министарством заштите животне средине
Следећаи чланакВременска и биометеоролошка прогноза

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here