Одржана 54. Зонска смотра дечјег драмског стваралаштва

Foto: Q media

КУЛА, 02.05.2023. – У четвртак, 27. априла, у сали Културног центра у Кули и у петак, 28.  априла у сали Дома културе у Црвенки, одржана је 54. Зонска смотра драмског стваралаштва.

Учешће на Зонској смотри обезбедило је 10 представа, па је тако у четвртак, 27. априла, кулска публика могла да погледа 6 представа, од којих 5 на мађарском и једну на русинском језику. Мађарско културно друштво ,,Петефи Шандор“ из Телечке извело је представу ,,Иш бајка“ (на мађарском језику), у режији Вереш Имелде; Дечја драмска група Мађарског културног центра ,,Непкер“  из Куле извела је представу ,,Девојчица са шибицама“, у режији Молнар Роберта; Дечја драмска секција ,,Мошољчалок“, Дома културе Бачка Топола, извела је мјузикл ,,Чаробњак из Оза“, у режији Јанковић Андрее; Дечја драмска секција ОШ ,,Стари ковач Ђула“, ,,Мускулускок“ Стара Моравица, извела је представу ,,Трапити“, у режији Краско Ибоље; Драмски ансамбл ОШ ,,Јожеф Атила“ из Купусине, извео је представу ,,Сироти Џони и Арника“, у режији Туркал Мариане, а Самостална продукција Саша Паљенкаш из Руског Крстура извела је представу ,,Бал“, у режији Адриане Нађ Барне.

Наредног дана, публици у Црвенки представљене су 4 преостале представе, на српском језику, па су тако позориште ,,Стеван Сремац“  и Литерарна секција ,,Лептирићи“, ,,Крчевине“ и Петко Зорић, извели представу ,,Снови у љуљашци“, у режији Цвијете Јовановић Мучалице и Зорана Радуловића; Дечја драмска секција ,,Велимир Сандић Вељко“, Дома културе Сивац, извела је представу ,,Изгладнели вук“, по тексту и у режији Милоша Милошевића;  Дечји драмски студио Културног центра Апатин извео је представу ,,Молим учитељице“, по тексту и у режији Душана Гладића, а напослетку је изведена и представа ,,Ружно паче“, Драмске секције ОШ ,,Вељко Влаховић“ Крушчић и КУД ,,Крушчић“, у режији Мирјане Баџе.

Селектор смотре, др Миљан Војновић, дипломирани глумац и самостални стручни  сарадник на Департману за глуму на српском језику, Академије уметности  у Новом Саду, рекао је да је му је задовољство и привилегија да се дружи са младом и лепом енергијом коју дају наши ансамбли:

,,Данас смо имали  прилику да видимо врло лепа остварења. Погледали смо 4 врло разноврсне представе – сценски, језички и жанровски.  Видели смо, пре свега, једну лепу заиграност  деце, уживали смо у лепој атмосфери позоришта, сцене и прича које су са њима остварили њихови вредни водитељи драмских група, тако да смо уживали – од прве представе, која је била црвеначка, а затим смо видели остварења из Апатина, Сивца и Крушчића и веома богат репертоар. Ја сам иначе селектор за све сцене у Војводини, и за завршницу која се одржава у Темерину на ,,Мајским сусретима“, Савеза уметничког стваралаштва деце Војводине, тако да свакако и ове представе улазе у конкуренцију са свим представама из Војводине. Погледаћу и остале Зоне, неке сам већ одгледао, неке су још преостале,  али задовољство ми је  и  привилегија да се  дружим са овако младом и лепом и полетном енергијом какву нам дају наши ансамбли“

Истакао је и да, по његовом мишљењу, децу кулске општине чека светла будућност:

,,Будућност је, по мом мишљењу, светла за ову децу. Та деца носе један нови поглед на свет,  неку нову енергију и  свакако се ми, као њихови педагози, трудимо да им у најбољем светлу предамо ову позорницу и уопште овај свет на један достојанствен, прави и креативан начин. То можда најбоље илустрије крај црвеначке представе коју смо данас могли да видимо – маштање у љуљашци, где се изненада на сцени појављује земаљска кугла, коју  баш  они  подижу и она креће свој круг и симболично је у њиховим рукама даље, нек владају овим светом  на леп  начин“.

Организатори и домаћини Смотре су Савез за уметничко стваралаштво аматера Војводине, Културно просветна заједница општине Кула, Дом културе у Црвенки и  Културни центар у Кули. Покровитељ Смотре је општина Кула.

Извор: Q media

Претходни чланакЕдукативни семинар „Терапијске актуелности у ургентној медицини“ одржан у Кули
Следећаи чланакУ петак у Кули концерт „Српски православни појци“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here