Манифестација и стручни скуп ,,Европски дани сунца“ по 11. пут у Кули

Фото: : Qmedia

КУЛА, 03.05.2023. – У петак, 12. маја, у Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“, одржаће се 11. манифестација и стручни скуп ,,Европски дани Сунца у Кули“, са циљем промовисања употребе соларне енергије, приказивања најновијих система и достигнућа у овој области и повећања свести о значају енергетске ефикасности и заштите животне средине у нашој средини и у Републици Србији.

Фото: : Qmedia

Председник Управног одбора, спец. техничких наука и виши педагошки саветник, Марјан Иванов, позвао је како ученике основних школа, тако и све заинтересоване грађане, да испрате ову манифестацију:

,,Ове године, по 11. пут, у Кули се организује манифестација и стручни скуп ,,Европски дани сунца“. На овај стручни скуп су позвани како ученици основних школа, тако и сви грађани који су заинтересовани да испрате ову манифестацију. Ове године, манифестација је подржана од стране немачке владине организације ГИЗ. Имамо подршку Министарства рударства и енергетике, а један део помоћи је и од локалне самоуправе. Циљ ове манифестације је едукација ученика у области  обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, али уопште и едукација свих заинтересованих грађана. Оно што је у последње време посебно актуелно јесте примена обновљивих извора енергије, односно повећање енергетске ефикасности код примене обновљивих извора енергије. Наша школа ради у два подручја рада – у подручју електротехнике и машинства. У подручју електротехнике рада имамо образовни профил техничар обновљивих извора енергије, који изучава све ове системе из обновљивих извора енергије – соларне, ветро, хидро, биомаса итд. Ове године предавачи на стручном скупу биће два предавача из Хрватске, предавачи са ФТН-а из Новог Сада и две компаније које се баве овим системима, а које ће нам изнети примере добре праксе“.

Фото: : Qmedia

Ученик трећег разреда смера електротехничар енергетике, Стефан Дејановић, приказао нам је фотонапонски систем и начин његовог рада, као увод у оно што ће сви заинтересовани, који посете манифестацију, моћи да виде.

Програм ће почети од 9 часова, када ће учесници ове манифестације и стручног скупа моћи ће да се упознају са системима из ове области, који ће бити постављени на Полигону за обновљиве изворе енергије, који се налази у дворишту Средње техничке школе ,,Михајло Пупин“ у Кули, уз организоване посете деце из Предшколске установе ,,Бамби“ из Куле, ученика основних школа ,,Петефи бригада“ и ,,Иса Бајић“, ученика Економско-трговинске и Средње техничке школе ,,Михајло Пупин“, као и представника Заједнице електротехничких школа, Актив Нови Сад.

Стручна предавања одржаће се у свечаној сали. Први предавач, Стевче Арсоски, вршилац дужности директора Центра за свемирску и иновативну технологију у Сиску, одржаће предавање на тему пројекат соела – соларни електрични аутомобил. Затим ће проф.  др Золтан Чорба, са ФТН у Новом Саду, говорити о законским оквирима за производњу електричне енергије у статусу купац – произвођац у Републици Србији. Присутни ће имати прилику да чују искуства у реализацији пројекта компаније ,,Белмет 97“ из Загреба, односно предавача Ивана Живковића. Предавач Ненад Анушић, директор компаније ,,Н.Д. Солар систем“ из Новог Сада, говориће о реализацији пројеката изградње соларних електрана, као и Горан Дрљача, директор компаније ,,Солар-М“ из Бачког Градишта. На крају програма, организована је традиционална посета Ветропарку у Кули.

Фото: : Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакМлада песникиња, Милица Бојанић, на смотри песника у цркви Светог Марка
Следећаи чланакОдржана 62. Општинска смотра дечјег музичко – фолклорног стваралаштва

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here