ЈКП ,,Водовод“ Црвенка: Вода у Црвенки је доброг квалитета

Фото: Qmedia

ЦРВЕНКА, 04.05.2023. – Крај моста у центру Црвенке, у току је реконструкција чесме. Ради се на замени крова и фарбању, како би чесма имала лепши изглед. По речима директора ЈКП ,,Водовод“ из Црвенке, Миљана Драшковића, поред ове, у Црвенки постоји још седам чесама старог типа које се могу користити, а које представљају алтернативни вид снабдевања водом:

,,Вода на овој чесми  није различита од воде из ,,Водовода“. То није замена и боља варијанта воде, већ само алтернативни вид снабдевања. Поред ове чесме, постоји и седам чесама старог типа у Црвенки које се могу користити. Тренутно је у току обнављање, замена крова, фарбање, једна мала реконструкција како би она имала лепши изглед“.

Он је истакао да је вода у Црвенки доброг квалитета, испитана од стране акредитоване институције, Завода за јавно здравље Сомбор, као и да се контролише два пута месечно, на три различита места:

,,То је тема о којој стално треба причати, јер вода је извор живота на земљи и, као таква категорија, веома је битна по здравље људи. Вода у Црвенки је доброг квалитета. Испитана је од стране акредитоване институције, Завода за јавно здравље Сомбор. Постоје опречна мишљења која праве негативну компарацију између Батута и Завода за јавно здравље Сомбор. То заправо раде људи који се не разумеју, јер је Батут надлежна институција која обједињује све регионалне извештаје и даје своје мишљење. Батут не прави посебан узорак воде, него обједињује све узорке воде и даје своје мишљење које је, у ствари, формирано на основу једног истог узорка, само сагледано из више различитих аспеката. Вода у Црвенки контролише се два пута месечно, на три различита места – на изворишту, у Управној згради и у вртићима и школама, у зависности од нашег слободног избора“.

По његовим речима, о бактериолошкој или хемијској неисправности воде  одмах се обавештава санитарни инспектор, а подручје где је бактерија пронађена се затвара, стога нема бојазни да ће становништво пити воду која није исправна. Појава замућене воде такође је честа појава. Она није забрињавајућа и настаје због различитих фактора:

,,Квалитет воде није свугде исти. Исто као што ни флаширана вода није свугде иста, тако је и различит квалитет воде, у зависности од географског поднебља и експлоатације воде на различитим стаништима, тако да се доводимо у вечиту дилему да ли је боље пити флаширану воду или вода која је експлоатисана из бунара. Исто тако, као што флаширана вода може бити различита, тако може бити различита и та вода која се користи. Које су предности, а које мане, стално је предмет великих расправа, људи мисле да је флаширана вода боља, што не мора бити увек истина. Као што у води у Црвенки постоји благо повећан садржај гвожђа, тако и куповна вода често буде осиромашена за низ нутритивних елемената и минерала. Опште је познато да већина куповних вода садржи велику количину натријума, који може да буде проблем за кардиоваскуларне болеснике. Црвеначка вода, по извештајима Завода за јавно здравље, не садржи нитрите, нитрате, амонијак, арсен, чак ни манган, који је хемијски везан, често буде везан за гвожђе које је изузетно канцерогено. Дакле, о томе да ли је вода исправна или не, Завод за јавно здравље доноси одлуку и он увек има мишљење и извештај пре ,,Водовода“. У случају да вода није бактериолошки исправна, аутоматски се обавештава санитарни инспектор, који реагује, и затвара се подручје где је бактерија пронађена. У случају да је вода хемијски неисправна, да има благо повећан садржај гвожђа, што је рецимо случај код нас, препоручују се извесне мере – да ли је то учесталије испирање или чешћа дезинфекција. Људи често коментаришу појаву замућене воде, која није ретка појава било где, и код нас и у свету. Замућена вода није појава азбестних цеви, које нису ни канцерогене ни отровне. Проблем је што азбестне, металне и пластичне цеви веома дуго трају. Оне нису замењене 50 година и на зидовима таквих цеви појављује се такозвано колоидно гвожђе, које приликом промена у притиску и разлици у температури доводи до отопљавања. Промена у притиску деси се када се догоди нека хаварија. Ми у том блоку једноставно морамо да исукључимо воду да бисмо је поправили и када се вода нагло пусти, она пусти слој колоидног гвожђа са цеви, што доводи до замућења. До замућења доводи и обустава електричне енергије, због радова. Када извориште остане без енергије, остаје се и без воде“.

Када је реч о будућим плановима, истиче да је у плану реконструкција водоводне мреже, али и да стреме ка једној врсти  прераде воде, односно система који би скинуо тај мали ниво колоидног гвожђа који узрокује наслаге на зидовима цеви и замућење воде:

,,Када говоримо о будућим плановима то је свакако унапређивање нашег пословања. У сарадњи са општином и Министарством, договорена је замена азбестних цеви, за шта су средства већ опредељена и неопходно је само да се то и реализује. У питању је замена азбестних цеви које чине неких 17 километара у Црвенки и то је једна реконструкција водоводне мреже која ће донекле решити проблем. Оно што је потребно, поред замене азбестних цеви, чему ми стремимо и на чему радимо, је једна врста прераде воде, односно система за деферизацију и филтрацију који би управо скинуо тај мали ниво колоидног гвожђа који узрокује наслаге на зидовима цеви и то замућење. Фабрика воде, плус замена цеви, био би пун погодак за побошљање квалитета воде у Црвенки“.

Фото: Qmedia

Извор: Qmedia

Претходни чланакОтказан концерт „Српски православни појци“
Следећаи чланакKúlán is lesz köztéri Petőfi-szobor

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here