Дани жалости у Србији од 5. до 7. Маја

Фото: илустрација

СРБИЈА, 04.05.2023. –  Поводом трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“, Влада Србије донела је одлуку о тродневној жалости на територији читаве Србије од 5. до 7. маја 2023.
У пуцњави која се догодила у овој школи у среду, 3. маја, осморо деце и припадник обезбеђења школе изгубили су живот, док је повређено шесторо деце и један наставник, који су хоспитализовани.
У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
Музеји, позoришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе, обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља застава Србије и спортских клубова. Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је дан жалости проглашен.
За време дана жалости забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.
Надзор над спровођењем овог Закона о обележавању дана жалости обавља МУП и ресорна министарства културе, информисања и образовања. За кршење наведеног закона предвиђена је казна од 50.000 до 200.000 динара за правна лица, односно од 2.000 до 10.000 за физичка лица.
Упућујемо најискреније изразе саучешћа породицама настрадалих ученика и запослених у ОШ ,,Владислав Рибникар“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакВандали из опозиције и на Дан жалости оскрнавили Градску кућу (ФОТО)
Следећаи чланакСаопштење Општинског одбора Српске напредне странке Кула

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here