Дан победе над фашизмом обележен у Кули

Foto: Q media

КУЛА, 09.05.2023. – Полагањем венаца и минутом тишине почело је обележавање Дана победе у Кули. Поред представника општине Кула, на челу са председником Дамјаном Миљанићем, венце на споменик палим борцима у центру Куле су положили и представници општинске организације СУБНОР-а, Месног удружења пензионера Кула, Удружења српско руског пријатељства „Срце“, Српске ратарске читаонице и Културно уметничког друштва „Иван Сењук“. Окупљене су најпре поздравили председник општинске организације СУБНОР-а, Жарко Поповић, и председник општине, Дамјан Миљанић. Након поздравних речи, присутнима су стихове прочитали песници, чланови Удружења књижевних и ликовних стваралаца „Стазе“ из Куле, Угљеша Слијепчевић, Гавра Веселиновић и Милица Бојанић. Када је о самом програму реч, његов водитељ био је Филип Пронек. Говорећи о борби за слободи и њеним идеалима, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да борба за слободу нешто што ће држава Србија и општина Кула увек неговати и указивати највеће могуће поштовање:

„Дан победе је и ове године обележен овде испред споменика погинулим борцима народноослободилачког рата. Антифашистичка борба је нешто што је темељ српског народа и народа уопште који живе у данашњој Србији и то ће, уверен сам, тако и остати и убудуће. Борба за слободу, била она у Другом светском рату, Првом светском рату или у периодима пре тога, јесте нешто што ће и држава Србија и општина Кула увек неговати и одавати дужно поштовање. Драго ми је да и организација СУБНОР-а, која је имала неких својих проблема, овде, а она сада има и ново руководство које чине махом старији људи и имамо разумевања за то да је требало времена да се нађу људи који ће водити једну тако сложену организацију која покрива све ослободилачке тековине, тако да ће сарадња на том пољу и у овој и у наредним годинама бити још боља. Овде су били присутни и представници неких других удружења, пензионера, културно уметничких друштава, што показује једну добру ствар, а то је да у општини Кула више удружења и појединаца негује традицију ослободилачких ратова“.

Дан победе над фашизмом је дан када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.Наиме 9. маја 1945.године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у, име Трећег рајха, потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Извор: Q media

Претходни чланакИзвештаји о стању квалитета ваздуха
Следећаи чланакПредстава ,,Краљ умире“ у недељу у Дому културе у Сивцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here