Отворена нова продавница ЛАГ ,,Срце Бачке“ у Новом Саду

Foto: Qmedia

НОВИ САД, 10.05.2023. – На популарној новосадској локацији, код Рибље пијаце у Новом Саду, отворена је нова продавница ЛАГ ,,Из срца Бачке“. Новосађани су имали прилику да се упознају са производима наших локалних произвођача који ће им убудуће бити надохват руке. Отварање је увеличао покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, кога је кроз продавницу спровео менаџер ЛАГ ,,Срце Бачке“, Бојан Ковач:

,,Локална акциона група ,,Срце Бачке“ постоји од 2017. године, дакле већ пуних пет година, и тренутно окупљамо више од 50 домаћих локалних произвођача, удружења и креативаца, људи који делују на територији општина Кула и Врбас и баве се старим занатима и продајом рукотворина, али и производњом домаћих производа у неким мањим количинама. Од произвођача ту су винари, произвођачи пекмеза, сокова, али и, као што сам рекао, произвођачи ручних радова, козметике и слично“.

Он је истакао да општина Кула већ пуних пет година подржава Локалну акциону групу, али и да се средства црпе захваљујући конкурсима Покрајинских секретаријата, а све у циљу подршке локалним произвођачима:

,,Општина Кула већ пуних пет година подржава Локалну акциону групу и захваљујући програмима и конкурсима које расписује омогућавамо нашим малим произвођачима појављивање не само кроз продају, него и различите едукације, појављивање на сајмовима, самостално или у сарадњи са туристичким организацијама, али и појављивање на неким већим сајмовима, као што су Сајам туризма или Сајам пољопривреде. Такође, конкуришемо и за конкурсе које расписују Покрајински секретаријати. Један од њих је свакако и Секретаријат за привреду и туризам. Примера ради, прошле године смо, захваљујући конкурсу и средствима добијеним од Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, учествовали на више ноћних базара и на Сајму туризма, тако да са више различитих извора црпимо средства, у циљу подршке нашим локалним произвођачима“.

По његовим речима, у Србији тренутно постоји више од 20 локалних акционих група која функционишу по истом или сличном принципу и у наредном периоду планирано је њихово умрежавање:

,,Та удружења су направила мрежу локалних акционих група и кроз ту организацију ми ћемо у наредних месец дана, кроз ову нашу продавницу, омогућити и члановима других локалних акционих група са југа, запада Србије, са севера – из Зрењанина, Сомбора и Суботице, да мотивишу своје произвођаче и да у нашој продавници излажу и продају своје производе, а будући да постоји иницијатива да овакве продавнице заживе у Србији на више места, надамо се да ће и производи наших произвођача наћи место на територији других локалних акционих група“.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да је ова продавница једна од будућих туристичких атракција Новог Сада, као и да је идеја да на предстојећем Сајму пољопривреде један дан буде посвећен локалним акционим групама:

,,Ова продавница јесте оправдање зашто смо  тако дуго  инсистирали на томе да се донесе Закон о социјалном предузетништву. Да повучем паралелу са регионом – када оду у Требиње, сви се диве Херцеговачкој кући, јер је то место  где се продају локални херцеговачки производи. Е, ово је управо војвођанска кућа, односно место где се продају локални производи и ово је једна од будућих туристичких атракција града Новог Сада. Наша идеја јесте да на предстојећем Пољопривредном сајму један посебан дан посветимо локалним акционим групама, дакле да окупимо све локалне акционе групе из Србије и да им омогућимо потпуно бесплатно учешће на Сајму – највећем сајму у региону, на којем очекујемо учешће преко 150.000 људи, како би се што више људи упознало са њиховим активностима, да ми онда у будућности, управо у разговорима са колегама из Куле, можемо да креирамо можда за следећу буџетску годину један конкурс, где бисмо помогли да се у локалним самоуправама обезбеди и опреми овакав простор, да се запосле људи кроз програме запошљавања, да бисмо ово што више популаризовали, јер када дођу туристи из целог света, они желе аутентичне производе. Не потцењујем ниједан светски бренд хране, али њима јесте интересантно  да пробају можда наш куглоф, наша вина, сир  и управо смо се зато укључили у ову активност и најављујем да ћемо убудуће континуирано радити да у што  већем броју локалних самоуправа у наредних неколико година отворимо продавнице аутентичних војвођанских производа, а све по угледу на Херцеговачку кућу у Требињу“.

Најавио је и расписивање Конкурса за подршку социјалним предузећима, како би што већи број предузећа добио подршку:

,,Идеја је да у јуну распишемо Конкурс за подршку социјалним предузећима, и то ће бити први конкурс на територији Републике Србије расписан у складу са новим законом, да би што  већи број предузећа која производе овакве ствари добио нашу подршку и да бисмо за следећу годину, заједно са локалним акционим групама, могли да планирамо отварање нових продајних места“.

Извор: Q media

Претходни чланакПривредна делегација АП Војводине на пословном Форуму у Штајерској
Следећаи чланакСаопштење о стању безбедности саобраћаја на подручју Полицијске управе у Сомбору у периоду од 1. до 7. маја 2023. године

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here