Манифестација ,,Европски дани сунца у Кули“ одржана у Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“

Фото: Qmedia

KУЛА, 12.05.2023. – У Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“ у Кули одржана је 11. манифестација и стручни скуп ,,Европски дани сунца у Кули“, који се одржава са циљем промовисања употреба соларне енергије, приказивања најновијих система и достигнућа у овој области и повећања свести о значају енергетске ефикасности и заштите животне средине у нашој средини и у Републици Србији.

Фото: Qmedia

Учесници једанаесте манифестације и стручног скупа могли су да се упознају са системима из ове области који су постављени на Полигону за обновљиве изворе енергије, који се налази у дворишту школе. Јован Милошевић, ученик ове школе, који похађа смер електротехничар обновљивих извора енергије, показао нам је како функционише комбиновани фотонапонски систем који се састоји од соларних панела, регулатора пуњења, инвертора, акумулатора, осигурача и потрошача.

На стручном делу скупа, у свечаној сали школе, говорници су одржали неколико предавања и тако су учеснике упознали са електричним аутомобилима, Законским оквирима за производњу електричне енергије у статусу купац – произвођач у Републици Србији, али су чули и искуства и примере добре праксе од директора неколико компанија.

Фото: Агенција инфонет

Ове године, манифестација је подржана од стране немачке владине организације ГИЗ. Александар Поповић, саветник у немачкој организацији ГИЗ, истакао је да је Средња техничка школа у Кули једна од најутицајнијих школа у Србији, као и да верује да ће се њихова сарадњи наставити и у будућности:

,,Као организација, ми спроводимо пројекат промоције обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији. Пројекат је кренуо прошле године и бавимо се највише производњом електричне и соларне енергије за сопствене потребе. Са СТШ ,,Михајло Пупин“ први пут  сарађујемо у оквиру овог пројекта, међутим као ГИЗ смо претходно имали сарадње и на другим пројектима енергетске ефикасности и мислимо да је ова школа јако стручна, има доста искуства у овој области и мислимо да је једна од најутицанијих средњих стручних школа у Србији и због тога и подржавамо ову манифестацију данас, ,,Европске дане сунца у Кули“, и мислимо да сарадња може да се настави и у будућности“.

Фото: Qmedia

По речима директорке школе, Вере Слијепчевић, обележавање ове манифестације значајно је за школу, јер је СТШ ,,Михајло Пупин“ заправо прва школа у Србији која је покренула ово занимање:

,,Ове године 11. пут обележавамо ову манифестацију. За школу то много значи јер је у питању релативно нови смер који представља и будућност. Желим да напоменем да смо ми прва школа у Србији која је негде и покренула ово занимање. Деца се интересују и јесте да је у питању релативно ново занимање и да још можда не знају шта све могу да раде, али је потражња за овим кадром све већа“.

У светлу уписа у средње школе, који ускоро следи, истакла је да, поред врло атрактивног смера, електротехничар обновљивих извора енергије, гледају да школа буде окренута ка новим технологијама, о чему сведоче врло атрактивни смерови које она нуди:

,,Поред овог смера, ми гледамо да школа буде окренута и ка новим технологијама и наши смерови јесу атрактивни и нешто су што се тражи данас на тржишту. Имамо два подручја рада – то су машинство и обрада метала и електротехника. Ту су смерови електротехничар инормационих технологија и електротехничар рачунара, машински техничар за компјутерско конструисање којем се поприлично променио план и програм, тако да су ученици и у том  смеру окренути ка информационим технологијама, па у оквиру тог образовног профила раде дизајн, моделирање и програмирање, тако да је смер заиста модернизован. Имамо и два одељења заната, која су изузетно тражена на тржишту, и која су добро плаћена, што је на крају крајева и важно. По новом плану и програму смера механичар моторних возила  они од ове школске године имају и обуку за Б категорију, што ће сигурно много значити и деци и родитељима. Заваривачи су изузетно тражени и од наредне школске године ћемо уписати  децу по дуалном систему, где имамо склопљену сарадњу са две фирме које траже ту децу, која ће у тим фирмама изводити практичну наставу и која ће, по правилнику, за то на неки начин бити  и плаћена. Ми, као школа, настојимо да им обезбедимо што бољу опрему и данас ће деца из основних и средњих школа, као и наши гости предавачи, видети колико смо добро опремљени као школа. Трудимо се да набавимо што бољу опрему, уз огромну подршку локалне самоуправе, без које би све било много теже реализовати. Надамо се добром упису и  драго нам што смо последњих година сведоци да нам се уписују све бољи ђаци. Вероватно смо препознати и од стране родитеља и ученика, да смо једна заиста модерна школа која прати трендове друштва“.

Извор: Qmedia

Претходни чланакУ Сивцу отворена изложба радова ,,Светињама у походе“
Следећаи чланакОтворена изложба „Светониколајевски храм у сто педесет година“ у Сивцу

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here