Србија неће стати

Foto: Vojvodina uživo

НОВИ САД – Порука опозиције у Новом Саду, на политички мотивисаним скуповима ове недеље, је “Све мора да стане”!
Србија је пре само седам дана претрпела највећу трагедију у својој историји, убијене су невине, недужне особе. Бол коју осећамо, саосећање према жртвама, њиховим најближима, окружењу, су универзални, не деле се, не пребројавају се и никако, али никако се на њима не профитира – нарочито не политички.

Парола коју осуђени Борислав Новаковић са поносом носи у Новом Саду, одржавјући у понедељак и данас политички протест је “Све мора да стане”. И вероватно за Бору мора да стане, јер је током његовог управљања градом, Нови Сад стао! Уништене су фабрике, радна места, приградска насеља била су без канализационе мреже, створио је урбанистички хаос грађењем насеља без паркинга, плаћао милионе евра из градске касе извођачима радова који нису ни започели градњу , …

И заиста, из Бориног угла све мора да стоји, јер ако Србија настави овако да напредује, још више ће се видети његови катастрофални потези док је владао Новим Садом.

Србија је у 2022. години имала рекордан ниво страних инвестиција, и улагање је достигло 4,4 милијарде евра.

Ниво директних страних инвестиција је за 13,6 одсто већи у односу на раније рекордну 2021. годину.

Током прошле године Србија је имала 2,7 милијарди евра извоза ИKТ услуга, што је за 45 одсто више него годину дана раније.

Информационе технологије су најбрже растући сектор наше економије.

Највише тог извоза иде у земље ЕУ, готово 70 одсто, а највеће појединачно тржиште Србије су САД.

Србија је са 42. места у свету на ком је била пре седам година у извозу ИKТ услуха стигла у 2021. до 35. места.

Према подацима НБС, највише услуга Србија је током прошле године извезла у Европску унију, више од осам од укупно 11 милијарди је отишло тамо. Од ЕУ земаља, највеће тржиште за наш сектор је Немачка у коју је отишло 1,1 милијарди евра ових услуга.

У Србији има око 1,7 милиона пензионера.

Пензије су последњи пут повећане у јанауару ове године и то за 12,1 одсто. Претходно повећање било је у новембру прошле године, око 9 одсто, и са два повећања, просечна пензија је увећана за око 7.000 динара. Практично, након првог увећања износила је 33.742 динара, а након другог у јануару – 37.825 динара.

Повећаване су и плате. Тренутно просечна нето плата у Србији, за фебруар месец износи 81.359 динара.

БДП је у 2022 години у односу на 2021. годину порастао за 2,3%, док је у односу на 2015. годину реално увећан за 25.4% по подацима РЗЦ.

Србија такође има и историјски најнижу стопу незапослености од 8,9 одсто.

И све ово Србија је успела док више од годину дана траје енергетски генерисана економска криза у свету, и након локдауна у 2020. години, када је ковид криза замрзла економске активности не само наше државе, већ и свих држава света.

И зато Србија неће стати, јер њеним грађанима треба сигурност, стабилност, просперитет и саосећајност.

Извор: Војводина уживо

Претходни чланакФудбалски викенд спектакл: 4. Меморијални турнир „Милан Средановић“
Следећаи чланакДодик, да би отишао код Путина, прво позове и пита Америку!

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here