У Сивцу отворена изложба радова ,,Светињама у походе“

Фото: Qmedia

СИВАЦ, 12.05.2023. – Поводом јубилеја 150 година Светониколајевског храма, у Сивцу је отворена изложба радова ,,Светињама у походе“, ученика Основне школе ,,20. октобар“. Ученици су могли да бирају који манастир или цркву желе да насликају, а судећи по изложеним радовима, због специфичног изгледа и боје, највећи број деце определио се за Жичу.

Протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки, истакао је да је циљ изложбе учешће наше деце у обележавању јубилеја, кроз њихова ликовна остварења, али и очување свести о нашим светињама:

,,Циљ ове изложбе јесте свакако обележавање јубилеја који је у току,  150 година освећења нашег храма, свакако и учешће наше деце кроз њихова ликовна остварања, како би на својеврстан начин и они допринели прослави јубилеја, али и очување свести о нашим светињама. Тема овогодишњег конкурса је била ,,Светињама у походе“, где је њима на вољу било да сами изаберу било који манастир или цркву у Србији или на Светој  гори, да га насликају и да тим својим радом учествују у прослави јубилеја“

Фото: Qmedia

Поносан је што је ове године стигло готово стотину радова више него прошле године, и нагласио је да првонаграђени и другонаграђени добијају специфичну награду – покајничко путовање, обилазак Сремских Карловаца и фрушкогорских манастира, која ће се реализовати у суботу, 27. маја:

,,Оно што је заиста похвално – прошле године смо први пут имали наградни конкурс, имали смо преко 180 радова, а ове године је пристигло 270 радова, од чега је 80 награђено. Уложени су велики труд и љубав, наша деца су одговорила на срдачан позив, а биће и адекватно награђени. Поред икона и  књига, првонаграђени и другонаграђени, ако Бог да, иду на покајничко путовање, у обилазак Сремских Карловаца и фрушкогорких манастира Крушедола, Гргетега и Велике Ремете у суботу, 27. маја“.

Након отварања изложбе, која је постављена у галерији Библиотеке у Сивцу, а коју ћете моћи да погледате до 25. маја, у оквиру радног времена библиотеке, позвао је све присутне, од којих је било највише деце и њихових родитеља, да пређу у  салу Дома културе, где су најбољи међу њима награђени књигама и дипломама, а сви учесници добили су захвалнице и пригодне поклоне, у знак захвалности.

Извор: Qmedia

Претходни чланакСПОРТ: Викенд одлуке за „Црвенку“ и „Сивац 69“
Следећаи чланакМанифестација ,,Европски дани сунца у Кули“ одржана у Средњој техничкој школи ,,Михајло Пупин“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here