У Ликовној галерији Културног центра у Кули отворена изложба слика ,,Атељеа 05“

Foto: Q media

КУЛА, 15.05.2023. – У Ликовној галерији  Културног центра у  Кули отворена је изложба слика Удружења ликовних аматера ,,Атеље 05“ из Врбаса. Ово удружење настало је давне 2005. године, у жељи да се његови чланови искрено посвете себи, да се друже, поштују и сарађују са уметницима из свог окружења и шире. Председник удружења, Драган Симић,  изразио је захвалност Ликовној галерији, чија врата су им увек широм отворена:

,,Тешко је рећи која је ово изложба у Кули, али нагласићу да су врата Ликовне галерије Културног центра Кула нама увек широм отворена. Имамо пуно разумевања од људи који воде Културни центар у Кули и од галеристе, госпође Снежане Давидовић. Ми смо назвали удружење ,,Атеље 05“ зато што је већина ових чланова почела да се окупља 2005. године и тако је, на предлог Ратка Шоћа, нашег великог и познатог сликара, добило име. Многи од нас који  сликамо и који смо пришли том скупу људи, сликали смо и излагали много пре оснивања, тако да смо негде после 2005. изглагали први пут у Кули, али знам да смо ми  у задњих десетак година сваке године имали бар једну колективну изложбу овде, ако не и две, коју ми зовемо годишња изложба, да видимо шта смо радили у претходном периоду, и ту смо увек наилазили на разумевање и радови су нам увек били изложени и лепо пропраћени од стране публике у Кули“.

Представљени радови настали су у последњих годину дана. По његовим речима, одабрали су их сами, на врло једноставан начин, без уметничких савета и селектора. Није било одређене теме, технике, нити било којег другог  ограничења:

,,Ово је изложба код које нема жирирања и сви људи су сами себи жири. Они доносе оно што мисле да ће њих најбоље да представи. Ако неко донесе и релативно неуспешан рад, ми га можемо саветовати да то баш и није добро, али ако инсистира ми ћемо га изложити, јер то њега представља. Ово није строго жирирана изложба, широк је дијапазон интересовања, има уља, акрила, акварела, цртежа, скулптура… теме су поготово широке“.

На крају, на питање ко може да постане члан ,,Атељеа 05“, истакао је да је основни услов да тај неко воли уметност:

,,Услов да би неко постао члан је да воли уметност, да жели да слика, да ствара, да се дружи и да није особа која ће правити неку штету у удружењу. Ми функционишемо као породица и све се заснива на породично – пријатељском односу. У Удружењу имамо сликаре, песнике, фотографе и љубитеље уметности. Удружење има око 65, 66 чланова, од тога је највише сликара, а имамо и вајаре“.

Изложбу можете погледати до 30. маја 2023. године.

Извор: Q media

Претходни чланакВременска и биометеоролошка прогноза
Следећаи чланакОдржан 4. меморијални турнир „Милан Средановић“ у Кули

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here