Реакција школе поводом насиља над девојчицом у Врбасу

Foto: osnjegosvrbas.edu.ts

ВРБАС – Праву медијску лавину изазвао је твит везан за девојчицу из Врбаса са којом наводно нико не жели да иде на матуру, јер је Ромкиња.

Поводом овог инцидента огласила се и школа, износећи своју верзију приче и чињенице везане за овај догађај:
“Прављењем лажних узбуна, користећи и злоупотребљавајући један од најтрагичнијих догађаја у историји Србије, скупина немоћних и фрустрираних, са идејом дестабилизације властите државе, наставља ударе и на институције.

Ударајући на оно најдрагоценије и најосетљивију категорију друштва, исти покушавају да систем образовања, који у општини Врбас функционише без мрље, пољуљају и о њему наметну слику која у јавности изазива бес, страх и револт родитеља, али и читаве заједнице.

Општина Врбас је доста пре трагичних догађаја у Србији формирала Kоординационо тело за сузбијање насиља у школама и свој посао обавља одговорно и пажљиво, у сарадњи са свим образовним установама на територији наше општине, па тако и са нашом школом.

С тим у вези, желимо хронолошки да расветлимо догађај који је покренуо медијску и полемику на друштвеним мрежама, а који је несумњиво пласиран са недовољно аргумената.

Наиме, након евидентираног нерезонског иступа неколико ученика 03.05.2023. године, и постојања основане сумње да је дете од стране другара вређано и омаловажавано, школа је обавестила мајку девојчице и родитеље осталих учесника догађаја.

На састанку одржаном 04.05.2023. године са родитељима, састављен је Записник у ком је констатовано постојање нежељеног понашања. Мајка девојчице, задовољна развојем ситуације и обављеним разговором са родитељима ученика, као и њиховом реакцијом, није желела да се проблем продубљује, јер деца треба да наставе школовање и дружење у истој школи.

Истог дана, одржан је и састанак школског Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања. Тим је донео закључак појачаног васпитног рада и праћења развоја даље
ситуације од стране одељенског стрешине, а у сарадњи са запосленима у школи. Ако се слично или исто понови, по прикупљеним информацијама и по потреби ће се предузимати адекватне, даље мере.

Након новинских натписа, мајка је позвана у школу и изјавила да девојчица више нема сличних проблема, као и да са истим другарима сада функционише без проблема.

Закључак школе је да се ученица дружи са свима из одељења и да апсолутно нема тензија. Мајка и девојчица су изразиле жељу да девојчици одељенски старешина буде пратилац на матури,
што је одељенски старешина са задовољством прихватио.

Напомињемо да је проблем приметио одељенски старешина и одмах реаговао. Пре тога, нико од надлежних у школи није имао сазнања о било каквим проблемима, како од стране учениице, тако ни
од стране родитеља.

Желимо да ставимо тачку на медијску хајку на нашу школу, коју у миру и слози похађају наши ученици. Не желимо злоупотребу и политичку демагогију тамо где је не сме бити, а то су наше
школе.”

Извор: Војводина уживо

Претходни чланакРВАЊЕ: Сребрна медаља за Елену Батковић на престижном међународном турниру
Следећаи чланакСтранци воде организацију Сава Манојловића: Поред новца, са Запада му стижу и директиве

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here