Дан школе ,,Петро Кузмјак“ обележен отварањем Мејкерс лаба

Foto: Q media

РУСКИ КРСТУР, 26.05.2023. – Основна и средња школа са домом ученика ,,Петро Кузмјак“, из Руског Крстура, данас  је прославила Дан школе. Школа ове године прославља 270 година постојања, што је обележено отварањем Мејкерс лаба – отвореног, иновативног, мултидисциплинарног простора у коме ће ученици и наставници имати прилику да истражују, стварају и повезују се са локалном и широм заједницом.

Програм је почео свечаном приредбом, која се одржала у Дому културе у Руском Крстуру, на којој су учествовали ученици ове школе, а који су представили своју школу, певали, плесали и публици приредили забаван и едукативан програм. Након тога, програм је настављен у просторијама школе, где је, у присуству домаћина и представника локалне самоуправе, отворен Мејкерс лаб.

Домаћини овог догађаја били су Наталија Будински, директорка Основне и средње школе са домом ученика ,,Петро Кузмјак“, Др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији, Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације и Јасминка Нађ, помоћница директорке и наставница хемије.

Председник општине Кула, Дајман Миљанић, истакао је да је ова установа изузетно значајна за нашу општину, јер она представља стуб опстанка русинске заједнице:

,,Образовање као образовање кључно је за сваку општину, за сваки народ и сваку државу. Русинска заједница, практично од доласка на ове просторе, започела је и процес образовања. Сама школа је изграђена нешто касније и функционише у овом облику. За општину Кула је веома значајна, јер је једина гимназија у нашој општини. Оно што је посебан квалитет општине Кула јесте то што је ово општина која има средњошколске установе не само у Кули, него и у Црвенки и овде, у Руском Крстуру. Мислим да је то доста ретко и да је један добар пример децентрализације, посебно средњошколских образовних установа. Ово је и школа са домом ученика и она показује један посебан квалитет и једну добру праксу. Улагања и од стране републике, и од стране покрајине, и на крају од стране општине, су присутне сваке године, како у инфраструктуру – ево ове године се ради једна фаза крова, односно реконструкција крова и неколико учионица, тако и у нову опрему. Све то прати наставни кадар који је овде доста млад и који пружа једну квалитетну услугу и квалитетно образовање. Образовање је било кључна предност, кључ опстанка народа и држава, а посебно је важно данас, у 21. веку. Образовање се сада свело на то да у шуми информација и података који су свакоме доступни, издвоји се оно што је најквалитетније и оно што је кључно. Образовне установе у нашој општини то раде одлично и резултати на такмичењима то доказују. Доказују да, иако ова општина, као и већина општина, има  проблема са бројем становника и самим тим ђака, успева да одржи школе у Руском Крстуру, Црвенки и Кули. Ова установа значајна је за општину Кула, за русинску заједницу. Стуб опстанка русинске заједнице јесте школа, јесте Руски Крстур, и драго ми је што сам данас на једном овако значајном јубилеју“.

Директорка школе, Наталија Будински, изузетно је поносна што је на челу образовне институције која траје чак 270 година:

,,Не постоје речи којима бих описала колико је задовољство што  сам на челу једне образовне институције која траје 270 година. Многи наставници и ученици ишли су у ову школу и улагали свој труд да би ми данас могли да обележавамо овај јубилеј, тако да је добро да се подсетимо историје и традиције, али би требало да гледамо и будућност, јер данашње ученике ми управо спремамо за неке нове, будуће изазове“.

Она нам је приближила појам Мејкерс лаба и указала на то да ова школа, осим просторних и техничких услова, има и веома добар и стручан кадар:

,,Мејкерс лаб је један образовни концепт, где се простор уређује да буде подстицајан за креативне и иновативне активности ученика, првенствено за природне предмете и математику, али такође и за неке нове вештине 21. века, као што је нпр. предузетништво, медијска писменост и све оно што носи ново време, а није у оквиру ових класичних предмета. Ово је једна од најмодернијих учионица, назвали смо је учионица будућности, имамо и доста добро опремљене кабинете, савремена наставна средства, а осим просторних и техничких услова, наша школа има веома добар и стручан кадар. Бринемо да ученицима пружимо, осим онога што је предвиђено планом и програмом, и нешто више, тако да их водимо, у оквиру разних програма, у иностранство на праксе, да што више науче и да са што већим знањем крену у живот“.

Извор: Q media

Претходни чланакМесно удружење пензионера Кула прославило Спасовдан
Следећаи чланакПреминуо Јожеф Миоч

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here