Преминуо Јожеф Миоч

Foto: Pannon RTV

КУЛА, 26.05.2023. – Преминуо је Јожеф Миоч, папински прелат и насловни опат, ректор малог семеништа и директор бискупијске класичне гимназије Паулином. Јожеф Миоч рођен је у Kули 1942. године. Високошколско образовање завршио је у Загребу на факултету за филозофију и теологију, а диплому је стекао и на Високој музичкој школи. За свештеника је заређен 1968. године у суботичкој катедрали. Од 1975. године постаје редовни професор Гимназије Паулинум, а од 1981. године и директор установе. Захваљујући залагању Јожефа Миоча бискупијска класична гимназија и колегијум акредитовани су 2004. године.

Поводом јубилеја 50 година од заређења, 2018. године у Kули је одржао своју златну мису.

Тада је Јожеф Миоч рекао: „Изабрао сам да дођем у Kулу, јер сам овде рођен, овде сам крштен, овде сам имао младу мису, овде сам држао сребрну мису и рекао сам да ћу и златну мису овде држати, да одржимо ову малу заједницу која још овде постоји, мађарство и вернике, и како би организовали једну лепу свечаност која ће бити духовни доживљај и дати снагу овој малој заједници, али и мени.“

Јожеф Миоч примио је више значајних признања. Одликован је Златним крстом Републике Мађарске 2007. године, 2008. године постао је почасни грађанин Суботице, а 2022. године примио је одликовање Витешки крст Мађарске као признање за 50 година рада на помоћи, образовању, васпитању и духовној служби за опстанак војвођанских Мађара.

Посмртни остаци монсињора Миоч Јожефа стићи ће у цркву светог Јурја  у суботу у 9 сати, света миса задушница почиње у 11 сати, а након тога следи сахрана на Римокатоличком гробљу у Кули.

Извор: Панон

Претходни чланакДан школе ,,Петро Кузмјак“ обележен отварањем Мејкерс лаба
Следећаи чланакВелико признање за ЛАГ „Срце Бачке“ на Међународном сајму пољопривреде

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here