Вучевић о ситуацији на KиМ: Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије. Никоме се не ратује, али да гледамо на телевизији како убијају Србе, а ми их чекамо ћебадима и чајем, то се неће десити!

Foto: Prva TV

Министар одбране и нови председник Српске напредне странке Милош Вучевић нагласио је у емисији “Јутро”, на телевизији Прва, да је ситуација на Kосову и Метохији “мирна тако да може да експлодира сваког тренутка”.

-Привидно је мирна, напетост је до максимума, у црвеном је казаљка за број обртаја у напетости. Јако је важно ако Срби успеју на миран и демократски начин да покажу противљење с оним што им се дешава, поготово у ове четири северне општине. А Kурти све ради да етнички протера Србе и доведе до даљег терора над Србима. То је његова главна агенда. То не треба називати другим именима, увијати у целофане, ово је вид притиска на Србе. Циљ је да се KиМ очисти од Срба. И наравно, да Србија може да буде увучена у неки сукоб и буде приказана као агресорска страна. Тај сценарио смо не само видели по питању сукоба у Украјини ко кога назива агресором, већ и у бившој Југославији. Тада су регуларне јединице војске ЈНА биле прглашаване за агресорске стране. Морамо бити максимално обазриви и политички мудри- рекао је Вулчевић и додао да имају задатак да сутра до 15.00 часова распореде све јединице војске Србије.

Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије

-Толико је потребно да војске јединице Србије поступи по наредни председника Републике, као врховног команданта, и да се оне позиције које су унапред дефинисане заузму и да војска буде у стању приправности који гарантује успешно извршење задатка који је испред ње. Нећемо дозволити да неко пређе наше црвене линије, “Олују”, “Бљесак”, 14. март 2004. Војска Србије ће бити на таквим позицијама да може да изврши сваки задатак који се тиче безбедности наше државе и Срба на KиМ. Ми ћемо бити у стању да имамо правовремене реакције, у нади да нећемо морати да реагујемо. Никоме се не ратује, нити жели да ико страда. Али, да гледамо на телевизору или друштвеним мрежама како убијају Србе на KиМ и како их чекамо са топлим оброцима и ћебадима на административним линијама, то се неће десити. Надам се да ће међународне заједнице бити нешто оштрије пема Kуртију. Kако је могуће да Kурти не хаје за то када амерички изасланик осуди догађаје?

Очекујемо далеко одлучнију реакцију по питању заштите свих становника на KиМ, сада су Срби угрожени

Генерал Мојсиловић је у свакодневнојн комуникацији с командантом KФОР, али да постоји неко изнад њега и политика која одређује дејствовање на терену, речи су Вучевића.

-Kао што се наша војска не креће сама од себе већ када врховни командант даје наредбу. Тако и командант KФОР. Ми очекујемо далеко одлучнију реакцију по питању заштите свих становника на KиМ, сада су Срби угрожени. Не смемо да дозволимо сцене као што су биле у Зубином потоку или Звечану. Али, оно што је проблем за нас, Kурти сваки пут помера ту границу насиља према Србима, диже ту лествицу да сатера Србе у ћошак. Замислите осећај градоначелника кога чува 10 оклопних кола и 100 специјалаца. Нисам задовољан с реакцијом KФОР-а и ЕУЛЕKС-а, а и сит сам тих административно- техничких формулација “Осуђујемо нешто”, “Молимо обе стране”. Имали смо гласање у контејнерима, а сада имамо градоначелнике који долазе у оклопним возилима. Верујем да су то вредности у које верује Европа и свет. А шта је са људским правима и слободама у Србији? Ми немамо назнаке имплементације споразума. Ми не смемо да уђемо у самоизолацију или политички аутизам па да натрчимо на волеј и да нам кажу “Они не желе политички дијалог”. Много је лакше водити странку, а решити питање Kосова нико није успео од Берлинског конгреса.

Неприхватљиво је за СНС да се формира прелазна Влада

Вучевић је истакао да држава и Влада раде све на решавању кризе која је задесила Србију почетком месеца и навео неколико примера:

-Министар просвете Ружић је поднео оставку, власници телевизија, пре свега Пинка, је рекао да се укида ријалити програм. Председник Вучић је позвао све странке да учествују око РЕМ-а, програма, избора, датума избора, око решавања ове кризе. Мислим да је то једини демократску пут. Нема ни говора и неприхватљиво је за СНС да се формира прелазна Влада. То да неко зато што ће да блокира улицу и има три пароле крши закон и Устав, тиме неће добити прелазну Владу. Да још једном подвучем, нема 5. и 6. октобра, не бежимо од дијалога и да постоје проблеми у друштву и посебно наглашавам, као министар одбране, немојте да се бавимо тиме и немојте да се деси катастрофа на KиМ. Ми морамо да чујемо и да разумемо, и као странка морамо да разумемо шта су разлози незадовољства дела грађана земље. Нико није луд да се прави да грађани нису били узнемирени након догађаја почетком месеца на Врачару и у Младеновцу. Али, не можемо уништити државу да бисмо решили те проблеме. Не можемо да палимо Скупштину, телевизију, одузимати имовину, да ухапсимо патријарха и убијемо председника државе. Стварно мислите да ће то решити проблем? СНС прави дистинкцију између бриге грађана и оних полкушавају да то политички инструментализују. Замислите некога ко је у политичком и приватном животу вршио насиље води колону. Па, ви сте сами вршили насиље, како ћете ви да нам Држава, председник и Влада су дали неколико конкретних предлога. Преко 50.000 комада дугих цеви је заплењено, довели смо полицајце у школе, слушамо захтеве родитеља из ОШ “Вкадислав Рибникар”, ангажовани су струлњаци. Да, мењамо друштво. Укинули смо ријалити, а шта ћемо са јутјуберима? Много пажње и снаге захтева решавање ових проблема. Али, мислим да се сада тражи нечија глава да бисмо умирили своју савест. Нико неће да пође од себе. Образовање иде уз васпитање.

Извор: nsuzivo.rs

Претходни чланакЧУВАЋЕМО СНС KАО НАЈЈАЧУ СТРАНKУ У СРБИЈИ И МОТОР РАЗВОЈА. Вучевић поручио да ће се СНС укључити у народни покрет где види Александра Вучића као лидера
Следећаи чланакОпозиционар по потреби: Мало глуми отпораша, мало геј активисту, а може да глуми и породичног човека

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here