Инфо тура ,,Тителпревоза“

НОВИНАРИ И ПРЕДСТАВНИЦИ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА ТРАДИЦИОНАЛНО У МАКАРСКОЈ

У Хрватској, на најлепшем делу Јадрана, у срцу Далмације, налази се Макарска ривијера, савршено уточиште за бег од свакодневице и безбрижно уживање на плажама оивиченим зеленим боровима. Мешавина чистог, сланог ваздуха са планине и мора ствара атмосферу богату озоном, услед повољног положаја и повољних климатских услова. Број сунчаних дана у години највећи је у овој регији Далмације, због чега се одмаралиште назива и рајем на земљи. Ово је заиста прави рајски врт и чине га величанствени виногради, маслињаци, лековито биље, ароматично и егзотично биље, укусно поврће и сунцем заслађено, сочно воће као што су смокве, шипак и дивље крушке. Вегетација је богата, борове шуме има у изобиљу, чак и на обали, скоро до мора, због чега осетљивијим људима сунцобран није потребан, јер борове шуме пружају природну хладовину на летњим врућинама.

Туристичка Агенција ,,Тителпревоз“ из Куле, у сарадњи са ,,Пеца Турсом“ из Макарске, дужи низ година организује Инфо туру за представнике медија и запослене у туристичким агенцијама, ради бољег упознавања дестинације за које ова туристичка агенција нуди своје аранжмане. Овогодишња Инфо тура организована је крајем марта, а међу учесницима био је и део редакције Ку телевизије.  Са нама су путовали и новинари и представници туристичких агенција из Суботице, Новог Сада, Кикинде, Сенте, Аде, Сомбора и Београда.

Јожеф Солда, власник ,,Тителпревоза“ из Куле, изразио је захвалност медијима и представницима туристичких агенција, објаснивши концепт Инфо туре:

,,Овде смо да бисте упознали све наше аранжмане које продајемо и које људи купују. Ове године нудимо Макарску и Тучепе, а како су капацитети скоро попуњени, морали смо још да их допунимо за ову сезону. Догодине планирамо да проширимо понуду и на Башку воду, како би људи могли да имају већи избор. Путници су нам из целе Србије – од Београда, Бора, Књажевца, Ниша, али већина путника нам је из Војводине. Сарађујемо са 14 туристичких агенција из Војводине, које продају наше аранжмане. Са нама су на овом путовању медији, који су веома важни, као и туристички радници, и мислим да смо га заиста добро организовали. Радници туристичких агенција моћи ће да погледају наше капацитете и да уживо виде оно што нудимо. Трудимо се да сви људи добију оно што  плате, да се задовољни врате назад и да поново затраже наше услуге“.

ОФФ: Група од више од 40 људи, предвођена Јожефом Солдом, власником Тител превоза и туристичким водичем, посетила је и Парк природе Биоково и видиковац Skywalk. Видиковац Небеска шетњица – Skywalk Биково полукружног је облика, промера 8.5 метара и он, заједно с равним деловима, излази изван руба литице око 11 метара и прва је небеска шетњица у Хрватској  на висини од 1228 метара над морем. Са платоа видиковца пружа се поглед на море и острва. Током ветровитих, сунчаних дана, може се видети и Италија, а ход по провидном стаклу изван руба литице омогућава доживљај биоковских стена из птичје перспективе.

По повратку са Биокова стали смо у градић Тучепи, где Тител превоз такође нуди смештај за летовање. Тако нас је дочекао Иво Мравичић, директор Туристичке заједнице Тучепи:

,,Повод је дугогодишња сарадња са ,,Тителпревозом“ и то што желимо да дођемо на тржиште Војводине, због чега смо позвали туристичке агенције и вас, новинаре, да видите ово туристичко место.  С једне стране имате планину Биоково, а с друге стране море, а оно између су зелене површине, засађене маслином која је симбол Медитерана и ми то желимо да промовишемо још више. У Тучепима имамо велику плажу,  са густом боровом шумом, дакле природним хладном. Тучепи су погодни за породицу са децом, нуде могућност дуге шетње, али и планинарења, вожње бициклом и обиласка старих насеља. Годишње имамо око 800.000 ноћења, чиме се сврставамо у ранг места која су добро позиционирана на туристичком тржишту. Најчешће гости су нам Немци, затим Чеси, Пољаци и становници Босне и Херцеговине“.

Како је и рекао Јожеф Солда, ,,Тилелпревоз“ наредне године планира  да, због великог интересовања, своју понуду прошири и на Башку Воду. То предивно, мало место, посетили су и учесници Инфо туре, које је дочекао директор Туристичке заједнице, Анте Јуришић, који је рекао да је капацитет Башке Воде око 15.000 кревета, од чега око 2.500 у 13 хотелских објеката, док су остали приватни и породични смештаји или кампови. Протекле године у Башкој Води забележено је готово милион ноћења. Најмногобројнији гости су Пољаци, Чеси, грађани Босне и Херцеговине, али и Немачке. Наводи да је туриста из Србије врло мало, испод 1%, с надом се да ће их убудуће бити више.

Након излета са којих смо се вратили пуни утисака, а пре вечере, прошетали смо сунчаном обалом мора. Чланови туристичких агенција погледали су апартмане и смештај које кулска туристичка агенција има у понуди за летовање.

На свечаној вечери, представницима медија и туристичким радницима обратио се Предраг Анђелковић, који је истакао да њихово предузеће са великим успехом послује већ 25 година, али да већ 17 година дочекују туристе из Србије, те да од тада имају непрекидну сарадњу са ,,Тителпревозом“, којег истичу као најбољег могућег партнера. Према његовим речима, учиниће све да они који дођу овде добро упознају не само Макарску, већ и читав тај део Далмације. Како каже, море је у Макарској најлепше, одмор најбољи, а окружење је неодољиво за туристе. Пецини апартмани удаљени су око 80 метара од плаже и прилагођени су жељама и буџету туриста, па тако ове године имају понуде у неколико категорија.

Свечаност је својим присуством увеличао и градоначелник Макарске, Зоран Пауновић, који се обратио окупљенима:

,,И сами знате да је Макарска позната као туристичка дестинација, позната по неколико различитих ствари које желимо и даље да развијамо, пре свега по спорту и природним лепотама. Хвала вам, што на неки начин, у вашим срединама ширите добар глас о нашем граду и заиста се надам да ће ваша порука доћи до што више људи“.

Део екипе из Куле био је и заменик председника Општине Кула, Карољ Валка, који такође је поздравио присутне и захвалио се домаћину на гостопримству, а градоначелнику Пауновићу што је одвојио време да дође и обрати се окупљенима:

,,Драго ми је  што  сам овде. Већ неколико година долазим једном или два пута годишње. Наша општина има око 40.000 становника, само Кула око 20.000, а ту су и људи из других делова Војводине који долазе у Макарску. Захваљујем се на позиву и свима вама који сте дошли“.

У повратку из Макарске, имали смо прилику да накратко посетимо Мостар, где смо прошетали кроз живописне уличице Старог града, пуне сувенира и уникатног накита, а затим смо посетили Сарајево и на Башчаршији уживали у кафи и најлепшим сарајевским специјалитетима. У касним ноћним часовима вратили смо се у Кулу, пуни позитивних утисака и унапред срећни због поновног повратка у Макарску већ наредне године.

А.М.

Фото: макарска 1, макарска 2, макарска 3

 

Претходни чланакОВО СУ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ Министар Вучевић јасан да Србија неће само причати ако дође до протеривања и убијања Срба: Желимо мир и верујемо у политичко решење
Следећаи чланак59. Зонска смотра музичко – фолклорног стваралаштва у суботу у Црвенки

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here