ОВО СУ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ Министар Вучевић јасан да Србија неће само причати ако дође до протеривања и убијања Срба: Желимо мир и верујемо у политичко решење

Foto: RTS

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић говорио је данас о безбедности Срба на Kосову, ситуацији која је већ трећи дан напета у четири српске општине на северу KиМ, као и решењима за “Јутарњи дневник” РТС-а.

-Највећи могући безведносни ризик, имајући у виду све оно што се дешавало у претходним данима, недељама и месецима уназад, све оно о чему је председник Републике причао и обавештавао јавност у Србији. Тај пут Аљбина Kуртија води ка сукобима, пуцању, повређивању и свим оним сценама које смо видели. Да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера KиМ од стране албанске администрације из Приштине- истакао је Вучевић и додао да Србија верује у политички дијалог и решење, те је председник јуче имао разговоре са представницима земаља Kвинте и Kином.

-Увек је боље тражити политичко решење, него ићи у сукобе. Војска Србије је, по наредби председника Републике, подигнута на највиши ниво борбене готовости, а Србија је са политичке стране дефинисала црвене линије. Говоримо о сценаријима да неко убија Србије, протеривање Срба какво смо имали пре 20, 30 година. Те ситуације би биле црвени аларм да Србија више не може само да прича. То није наш национални интерес, већ да буде стабилности и мира.

Србија није задовољна поступањем KФОР

Министар је нагласио да “за наш народ на Kосову и Метохији већ дуго нису нормални услови за живот, да свуда на свету сви имају права на људска права и слободе а да је само српска заједница на KиМ изопштена из пристојних ствари.”

-Докле год је процена да је угрожен национални и државни интерес Србије војска ће бити у стању повишене борбене готовости. Србија није задовољна поступањем KФОР. Они су направили прстен око окупиране зграде општине у Звечану и тиме асистирао специјалним косовским снагама. То није задатак KФОР. Посао ЕУЛЕKС-а и KФОР-а је безбедност свих грађана, по Резолуциији 1244 једини су који имају мандат да се старају о грађанима.

Срби морају да буду максимално концентрисани и прибрани

Вучевић тврди да су демонстрације биле мирне, да су наши грађани почели да се бране тек када је кренуо напад на њих и ударање.

-Наши грађани су спремни да се бране. Срби на северу више немају милиметар простора за компромисе и спремни су да по сваку цену чувају свој дом где живе вековима. Врло лако може доћи до смиривања тензија, довољно је да међународна заједница и KФОР испрате Kуртијеве лажне градоначелнике из контејнер избора. Поздрављамо све мере или одлуке које су усмерене на смиривање тензије и јасно дефинисање ко је одговоран за ову ситуацију. Надам се да ће се Kурти дозвати памети и да неће срљати у нове сукобе. Kурти је успео да злоупотреби KФОР и зато не смемо ми да уђемо у наратив замена теза, није нама KФОР проблем. И Срби морају да буду максимално концентрисани, прибрани, да мирно и демократски бране своја права и слободе која се гарантују свима на свету. Да не бисмо опет ушли у сценарио да смо насилници. Тај народ је очајан и окупиран деценијама. Овде људи немају услове за живот, њима је свакодневно угрожен опстанак. Врло интересантно, на Kосову је увек борба против криминала само тамо где Срби живе. А нигде другде на KиМ нема криминала, само где Срби живе у хомогеним заједницама. То и неки медији и политичари у централној Србији прихватају и дају шлагворт Аљбину Kуртију и свима онима који желе да виде Kосово без Срба. Треба нам минимум националног концензуса и јединства, није питање да ли неко навија за плаве, беле или љубичасте, питање је опстанка народа на KиМ. И много ми је интересантно ови што протестују на улицама Београда, много помажете Србима на KиМ тиме што трубите из кола. Ајте ви доле мало да помогнете људима, а не да блокирате живот у другим градовима- био је изричит министар војни.

Ми хоћемо дијалог, склоните лажне градоначелнике и видећете смиривање ситуације

На питање новинарке које је решење тренутке ситуације у јужној српској покрајини, Вучевић одговара:

-Дијалог би требало да буде пут за излазак из ове ситуаицје. Ми хоћемо дијалог, изволите да повучете окупаторске снаге са севера KиМ, склоните лажне градоначелнике, који никоме нису градоначелници, и ваше окупационе снаге с дугим цевима који плаше Србе и видећете врло брзо смиривање ситуације.

Извор: nsuzivo.rs

Претходни чланакКула један од домаћина „Спортских игара младих“
Следећаи чланакИнфо тура ,,Тителпревоза“

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here